GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Les Preses

Pueblo

Les Preses

Municipio

Les Preses / Comarcas: Garrotxa

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

1708

 

Ayuntamiento

Dirección

C/Major, 2

Código postal

17178

Teléfono

972 693 232

Fax

972 693 434

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Les Preses

Web de Interés

Informacio de Les Preses

E-mail municipio

ajuntament@lespreses.cat
 

El municipi comprèn el poble de les Preses, centre administratiu, i els veïnats de Boscdetosca, Pocafarina, la Boada, l'església i veïnat de Sant Miquel del Corb i la capella de Sant Martí del Corb.

El poble de Les Preses

Està situat a 4 km d'Olot, al peu de la carretera comarcal C-152 d'Olot a Santa Coloma de Farners. Pertany al Parc natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, d'on cal destacar la Reserva Natural del Volcà Racó i les Àrees Catalogades de la Fageda del Corb i els Tussols del Bosc de Tosca.

L'església parroquial de Sant Pere de les Preses ha estat sempre emplaçada al mateix lloc. El 1119 va ser consagrada pel bisbe Berenguer Dalmau, però és probable que aquesta fos la tercera construcció. En l'església actual no es conserva cap vestigi romànic, ja que al llarg dels segles ha sofert diverses transformacions, la darrera de les quals fou de la fi del segle XVIII, que convertí el temple en un edifici d'estil neoclàssic, de tres naus, separades per columnes gruixudes

Parroquial de Les Preses

La plana i la muntanya s'hi alternen d'una manera harmoniosa, amb conreus i boscatges, que el fan un dels municipis més bells de La Garrotxa.

S'hi respira la pau de les poblacions rurals. L'església de Sant Pere, amb dos cloquers amb ceràmica, despunten de la resta d'edificis que li fan avinguda pel carrer Major. Conserva l'enyorança del passat.

El municipi comprèn el poble de les Preses, centre administratiu, i els veïnats de Boscdetosca, Pocafarina, la Boada, l'església i veïnat de Sant Miquel del Corb i la capella de Sant Martí del Corb.

El veïnat de Sant Miquel del Corb és situat als vessants septentrionals te dues esglésies, la de Sant Miquel, que sembla que havia estat la primitiva parròquia, és antiquíssima, possiblement pre-romànica i el seu absis és rectangular. Apareix en tots els documents dels segles XIII i XIV. A la primeria del segle XVII hi fou fundat un benefici per mossèn Antic Colomer, el qual fou rector del Torn. L'altra capella és dedicada a sant Martí, al sector de la serra de Marbolenya. Sant Martí del Corb és un petit edifici, amb porxo i campanar d'espadanya, situat prop d'una font, i gaudeix d'una panoràmica magnífica. S'hi anava en processó des de les Preses en temps de secada.

El veïnat de Sant Miquel del Corb és situat als vessants septentrionals te dues esglésies, la de Sant Miquel, que sembla que havia estat la primitiva parròquia, és antiquíssima, possiblement pre-romànica i el seu absis és rectangular. Apareix en tots els documents dels segles XIII i XIV. A la primeria del segle XVII hi fou fundat un benefici per mossèn Antic Colomer, el qual fou rector del Torn. L'altra capella és dedicada a sant Martí, al sector de la serra de Marbolenya.

Sant Miquel del Corb

La Mata, l'Antiga, la Torre, la Boada, el Colomer, Matabosch, Codella i l'Avellana, entre altres, són un exponent de les grans pairalies escampades pel terme de les Preses. Aquestes mansions senyorials, la majoria, foren protagonistes d'una història atapeïda que es remunta fins a les boiroses èpoques alt-medievals.

Les activitats culturals i de lleure es donen al llarg de l'any com el teatre, la pintura i la dansa (Festival internacional de Dansa). A més pot gaudir del Carril Bici Olot-Girona, o bé dels itineraris senyalitzats que ens mostren els racons més bonics i insòlits del municipi i de la Zona Volcànica. Els esports com el Tir amb Arc i el recorregut de bosc, el rocòdrom o el rappel en els penyassegats, les sortides en BTT, les sortides eqüestres o pedestres, són algunes de les activitats que s'ofereixen per a viure la natura d'una manera inoblidable en el municipi. Pels amants de la natura, l'Àrea Recreativa de Xenacs ofereix infrastructures com l'Ecomuseu, el Bosc Interactiu sobre fauna salvatge, miradors i panoràmiques, ideals per a grups familiars i escolars.

Des del 13 d'octubre de 1996 el poble de Les Preses pot gaudir dels seus propis gegants. L'Elionardis i la Ricarda són uns personatges lligats amb la història local i amb la noblesa del segle X, descoberts per l'historiador Mn. Joan Pagès. Els gegants tenen lletra per a la seva cançó, escrita per la poetessa Montserrat Vayreda. La música i la coreografia han anat a càrrec de l'Esbart Dansaire Marboleny i de l'Escola de Dansa Folklòrica de la Garrotxa.

El Parc de Pedra Tosca està situat principalment al municipi de Les Preses i una part d’Olot i està dintre del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Té una superfície de 26 ha i està format per 48 parcel·les o artigues amb propietaris diferents.

Parc de Pedra tosca

El Parc de Pedra Tosca està situat principalment al municipi de Les Preses i una part d’Olot i està dintre del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Té una superfície de 26 ha i està format per 48 parcel·les o artigues amb propietaris diferents.(ftes i fotos ver links de la ficha)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua