GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Les Llosses

Pueblo

Les Llosses

Municipio

Les Llosses / Comarcas: Ripollès

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

234

 

Ayuntamiento

Dirección

Carretera C-26 Km. 181,6

Código postal

17512

Teléfono

972 701 901

Fax

972 701 901

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Les Llosses

Web de Interés

Tot el PATRIMONI ROMÀNIC DE LES LLOSSES

E-mail municipio

ajuntamentlesllosses@hotmail.com
 

Les Llosses pertany a la comarca del Ripollès, té 113,7 km2, del que el 66% es terreny forestal i el 20% de pastures. L'altitud mitjana es de 1.000 metres sobre el nivell del mar. La població es dispersa i rural agrupada en masos i veïnats com Sovelles, Matamala, Vallespirants. El municipi es troba a banda i banda de la carretera que va de Ripoll a Berga.

Les Llosses pertany a la comarca del Ripollès, té 113,7 km2, del que el 66% es terreny forestal i el 20% de pastures. L'altitud mitjana es de 1.000 metres sobre el nivell del mar. La població es dispersa i rural agrupada en masos i veïnats com Sovelles, Matamala, Vallespirants.

Ajuntament de Les Llosses

És el municipi de més extensió de la comarca. Està situat al sud-oest de Ripoll, entre la riera de Merlés i el riu Ter. Té agregats els nuclis de Palmerola i Viladonja. La Farga de Babié és una colònia tèxtil de Les Llosses i el municipi té com a parròquies Sant Esteve de Vallespirans, Sant Martí de Vinyoles, Sant Sadurní de Sovelles i Santa Maria de Matamala

El poblament és disseminat. L'únic nucli agrupat és la colònia de la Farga de Bebié que és compartit amb Montesquiu, a la comarca d'Osona.

La Farga de Babié Fou fundada pel suís Edmund Bebié Wild, aprofitant la situació estratègica que ofereix el meandre que dibuixa el riu Ter. En un principi la fàbrica tèxtil només constava d'un molí, el molí de Rocafiguera. La construcció de la fàbrica s'inicià al 1895 i les transformacions cotoneres començaren quatre anys més tard.

La Farga de BabiéEn la seva història més recent ha viscut l'acomiadament dels treballadors existents i la fi de l'activitat productiva (març del 2008).

La Farga de Babié

En la seva història més recent ha viscut l'acomiadament dels treballadors existents i la fi de l'activitat productiva (març del 2008).

Patrimoni romànic de Les Llosses:

Santuari de Santa Margarida

Església de Santa Maria de les Llosses
Temple romànic del segle XII.

 LLosses: Del seu passat encara es poden veure les esglèsies de Sant Llorenç de Corrubí, Sant Juliá de Cosp, Sant Feliu d'Estiula, Sant Marc d'Estiula, Sant Esteve de la Riba, Santa María de Les Llosses, Sant Vicenç de Maçanós, Santa María de Matamala, Sant Juliá de Moreta, Sant Vicenç de Palmerola, Sant Sadurní de Sovelles, Santa María de la Tremolosa, Sant Esteve de Vallespirans, Santa Eulàlia de Viladonja, Sant Martí de Vinyoles, Santa Margarida de Vinyoles.

Santa Maria de les Llosses

Església de Santa Maria de Matamala
Temple d'origen romànic i modificada amb posterioritat.

Església de Sant Vicenç de Maçanós
Temple del segle XVIII.

Església de Sant Esteve de Vallespirans
Temple d'origen romànic i modificat el segle XVIII.

Església de Sant Sadurní de Sovelles
Temple reedificat el segle XVIII.

Santuari de Santa Margarida
Temple del segle XIII i modificat durant el XIX.

Església de Sant Martí
Temple romànic del segle XII, molt modificat durant el segle XVIII.

Església de Santa Maria de la Tremolosa
Temple romànic.

Església de Santa Eulàlia de Viladonja
Temple d'origen romànic però reedificat el segle XVIII.

Església de Sant Esteve de la Riba
Temple romànic del segle XII amb un campanar incorporat posteriorment.

Església de Sant Feliu d'Estiula
Temple d'origen romànic modificat el segle XVIII.

Església de Sant Llorenç del Corrubí
Temple rectangular del segle XVII

Les pastures ocupen una gran part del terme (1 754 ha) i són un exponent de la importància econòmica de la ramaderia, centrada sobretot en el bestiar boví, del qual hi ha una trentena de granges i, segons l'esmentat cens, un total de 1 561 caps.

les llosses Les pastures ocupen una gran part del terme (1 754 ha) i són un exponent de la importància econòmica de la ramaderia, centrada sobretot en el bestiar boví, del qual hi ha una trentena de granges i, segons l'esmentat cens, un total de 1 561 caps.

Les Llosses

A la població cal remarcar l'associació Suca-Mulla, que, a més de col·laborar en les diverses activitats culturals i recreatives del municipi, edita periòdicament la revista, anomenada també "Suca-Mulla", dedicada principalment a temes d'abast local.

Hi ha alguns establiments comercials lligats al turisme de cap de setmana i estival, com és el cas de l'hostal el Cremat i l'hostal la Plaça, aquest darrer amb servei de restaurant i de venda de queviures. La major part d'estiuejants es concentren prop de la riera de Merlès, on practiquen l'acampada lliure. Hi ha quatre zones d'acampada d'aquest tipus i també quatre cases de colònies i una granja escola.

La festa major de les Llosses s'escau el dia 15 d'agost, mentre que el Dilluns de Pasqua és tradicional d'anar a l'ermita de Santa Margarida de Vinyoles en aplec. Se'n fa un altre el Dilluns de la Segona Pasqua.(ftes i fotos ver links de la ficha)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua