GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

La Vajol

Pueblo

La Vajol

Municipio

La Vajol / Comarcas: Alt Empordà

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

102

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça Ponent, 2

Código postal

17707

Teléfono

972 535 325

Fax

972 535 520

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Ajuntament de La Vajol

Web de Interés

La Vajol

E-mail municipio

lavajol@ddgi.cat
 

La Vajol forma part de la comarca de l'Alt Empordà, província de Girona. El terme municipal de té una extensió de 5km2 i 546 m. d'altitud.

La Vajol forma part de la comarca de l'Alt Empordà, província de Girona. El terme municipal de té una extensió de 5km2 i 546 m. d'altitud.

La Vajol, entrada al poble

Els límits del terme municipal són al nord amb França, a l'est amb Agullana, al sud amb Darnius, a l'oest amb Maçanet de Cabrenys.

La bellesa de l'indret atreu visitants, especialment els caps de setmana, i algunes cases o masies abandonades han estat habilitades com a casa de segona residència.

La Vajol  s'esglaona al voltant de l'església i forma un conjunt, no gaire alterat, d'arquitectura popular rural. Els habitatges, rústics i petits, són sovint derivacions de les bordes pirinenques (de les quals resten exemples als voltants del poble) i tenen les estables a la planta baixa i l'habitació al primer pis,

Església de Sant Martí de la Vajol

La població s'esglaona al voltant de l'església i forma un conjunt, no gaire alterat, d'arquitectura popular rural. Els habitatges, rústics i petits, són sovint derivacions de les bordes pirinenques (de les quals resten exemples als voltants del poble) i tenen les estables a la planta baixa i l'habitació al primer pis, comunicats sovint per una escala exterior d'un sol tram i acabada en una terrassa

Llocs d´interès:

-Església de Sant Martí de la Vajol:
L'església de Sant Martí de la Vajol Romànica, dels segles XII-XIII, consta d'una sola nau coberta d'una volta i amb absis semicircular que s'obre sobre la nau per una simple gradació. A la base de la volta es pot veure una cornisa en quart de cercle encorbat. L'edifici va ser construït en granit tallat. Una escala exterior porta a un mur de contenció.
-Nucli antic de la Vajol
-Mina Canta o Mina d'en Negrín
-Masia de Can Barris
-Font del Poble
-Font d'Avall
-Font d'Amunt
-El Puigneulòs
-El Coll de la Manrella
-Casa d'en Negrín

L'església de Sant Martí de la Vajol Romànica, dels segles XII-XIII, consta d'una sola nau coberta d'una volta i amb absis semicircular que s'obre sobre la nau per una simple gradació. A la base de la volta es pot veure una cornisa en quart de cercle encorbat.

Interior Sant Marti

Antigament s'hi explotava el suro dels boscos i les mines d'esteatita. La base de l'economia vajolenca és l'agricultura de petits terrenys de secà, la ramaderia bovina i les segones residències.

Mas Castell, turisme rural tlf. 670 345 540

Situat al massís de Salines Bassegoda enmig d’una muntanya d’alzines i davant d’una vall frondosa de cara al sud i, per tant, completament protegida de la tramuntana.
Tan sols s’hi sent el cant dels ocells, la remor de la brisa i l’aigua del rierol que hi ha a la part inferior i que presenta en el seu trajecte dues boniques gorgues per poder-s’hi banyar sense perill.

És coneguda com la Casa Nova o Mas Castell Nou i va ser construïda al segle XVIII en contraposició a Mas Castell Vell que es troba a l’altra banda del rierol. Els seus habitants es dedicaven a la petita ramaderia, l’agricultura, l’explotació del suro i l’extracció de talc especialment de la mina que podem veure al davant, anomenada mina d’en Negrín, perquè el president del govern de la República espanyola d’aquelles dates va fer un edifici amb cambres cuirassades a l’interior de la mina, per amagar or i quadres provinents del Museu del Prado, fins al febrer de 1939, en què van sortir cap a França.
Últimament la masia ha estat adequada com a habitatge.

-------------------------------------------


A pesar de ser el pueblo más pequeño de la comarca, fue sede en 1939 de la Presidencia de la República y de la Presidencia del Gobierno. A cuatro pasos también estaban el Estado Mayor, los Ministro del Gobierno y el Presidente de la Generalitat de Catalunya. El día 1 de Febrero de 1939 llegó el Presidente de la República, Manuel Azaña, que salió cuatro días después hacia Francia. Una hora después de cruzar Azaña la frontera, también lo hicieron a pie Lluís Companys (President de la Generalitat de Catalunya) y Aguirre (Presidente del Gobierno Vasco).

En su límite, en el Coll de la Marella, se levanta el monumento al presidente Lluís Companys, con una inscripción de Carles Rahola, que conmemora el paso hacia el exilio de Companys, Azaña, Negrín y otros dirigentes republicanos al final de la guerra civil

La Vajol, Situat al massís de Salines Bassegoda enmig d’una muntanya d’alzines i davant d’una vall frondosa de cara al sud i, per tant, completament protegida de la tramuntana.

Mas Castell

Mas Castell, turisme rural tlf. 670 345 540

Es conocida como la Casa Nova o Mas Castell Nou y fue construida en el siglo XVIII en contraposición a Mas Castell Vell que se encuentra al otro lado del riachuelo. Sus habitantes se dedicaban a la pequeña ganadería, agricultura, explotación del corcho y a trabajar en la extracción de talco especialmente de la mina que podemos ver en frente, llamada mina de Negrin, porque el presidente del gobierno de la República Española en aquellos tiempos, hizo un edificio con cámaras acorazadas en el interior de la mina, para esconder oro y cuadros, estos provenientes del Museo del Prado, hasta febrero de 1939 en que salieron hacia Francia.
Últimamente la masia ha sido adecuada para vivienda.

(ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua