GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

La Tallada De Emporda

Pueblo

La Tallada d´Emporda

Municipio

La Tallada d´Empordà / Comarcas: Baix Empordà

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

401

 

Ayuntamiento

Dirección

c/Les Torres, 1-3

Código postal

17134

Teléfono

972 780 095

Fax

972 780 238

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

La Tallada De Emporda

Web de Interés

Dades e informaciò de La Tallada De Emporda

E-mail municipio

ajuntament@la-tallada.net
 

El terme de la Tallada d'Empordà, de 16,74 km², limita al N amb Viladamat; a llevant amb Albons, Bellcaire d'Empordà i Ullà; al S amb Fontanilles i Serra de Daró; i a ponent amb Garrigoles i Verges. Comprèn, a part el cap de municipi, els pobles de Canet de Verges, Maranyà i Tor.

El nom de la «Tallada» pot derivar de l'àrab at-taliat «la talaia», més el sufix llatí -ata. També es diu que pot procedir del mot tallada, que equivaldria a «clap de terra per a conrear obtingut d'una tallada de bosc».

La Tallada

El nom de la «Tallada» pot derivar de l'àrab at-taliat «la talaia», més el sufix llatí -ata. També es diu que pot procedir del mot tallada, que equivaldria a «clap de terra per a conrear obtingut d'una tallada de bosc».

El poble de la Tallada té el seu origen en l'antic castell de la Tallada, situat dins el comtat d'Empúries i documentat des del segle XI.

Antigament el recinte fortificat de la Tallada tenia set torres. Actualment resta la de l'església, tres més de circulars (Can Japot de Dalt i antiga Rectoria) i dues de rectangulars (Plaça Constitucional i Portalet), podent endevinar-se encara el traçat del recinte. La torre que falta es creu que estava situada on avui hi ha el carrer que passa per davant de l'església, a la banda de tramuntana. Algunes cases estan adossades als murs i algunes de les torres que encara resten de la muralla del castell, conserven les llindes de les portes amb inscripcions dels segles XVII i XVIII.

Antigament el recinte fortificat de la Tallada tenia set torres. Actualment resta la de l'església, tres més de circulars (Can Japot de Dalt i antiga Rectoria) i dues de rectangulars (Plaça Constitucional i Portalet), podent endevinar-se encara el traçat del recinte.

Torre del Castell

El cap de municipi, el poble de la Tallada d'Empordà és emplaçat al peu de la serra, a 20 m d'altitud. El poblament és agrupat al lloc que ocupà el castell medieval, amb un petit eixample fins a la carretera. Algunes cases s'adossen als murs i les torres que encara resten de la muralla del castell, tant intramurs com extramurs. Hi veiem llindes datades, dels segles XVI al XVIII, a voltes amb inscripcions.

Sant Esteve de Maranyà:

Església construïda en el segle XI seguint l'estil llombard. El temple està format per una única nau coberta amb volta de canó lleugerament rebaixada en un dels seus trams. La part inferior de l'absis està decorat externament amb parelles d'arcs cecs separades per lessenes. El segon pis, corresponent al sobrealçament posterior és llis amb finestres en forma d'espitllera.
Té pintura mural a l'absis in situ, que es data entre els segles XII i XIII, es distribueix en dos registres historiats, al superior, bastant deteriorat, representa la Nativitat i la presentació de Jesús al temple. A la part inferior, hi son les pintures que relaten la Crucifixió amb la verge Maria, sant Joan, els lladres i dos soldats; la visita de les tres Maries al sepulcre i la lapidació de sant Esteve, sant al que hi és dedicada l'església.

L'església de Sant Esteve de Maranyà està situada en el petit nucli de Maranyà pertanyent a la població de la Tallada d'Empordà a la comarca del Baix Empordà.

Sant Esteve

Santa Maria:

És romànica, dels segles XII o XIII, d'una nau capçada amb absis semicircular, construïda amb grans carreus. Va ser fortificada amb una torre bastida sobre l'absis. El temple era dins l'angle NE del recinte emmurallat. És notable la porta romànica de tres arcs de mig punt en gradació, llinda i timpà. La volta de la nau és apuntada, l'arc triomfal és de mig punt i la volta del presbiteri de quart d'esfera. La sagristia i dues capelles laterals s'hi afegiren tardanament.La porta d'accés la trobem en el mur oest. Està formada per tres arcs de mig punt en gradació, timpà i llinda. L'arc més exterior està resseguit per un guardapols. Sobre la porta s'obre una finestra de mig punt de doble esqueixada. Corona la façana un campanar de cadireta de dos ulls amb els arcs reconstruïts

Santa Maria de la Tallada és l'església parroquial romànica de la Tallada d'Empordà.

Santa Maria de La Tallada

La població celebra pel 15 de maig la festa de Sant Isidre, que inclou un dinar al santuari de Sant Grau (Albons), mentre que el darrer cap de setmana de juny es fa la festa major. El 15 d'agost se celebra la festa petita de la Tallada, que abans havia estat la festa major. Per l'octubre, el dia 16, es fa la festa de sant Galderic, patró de la pagesia. Aquesta festa començà el 1987, tot intentant recuperar el tradicional patró dels camperols, sant Galderic, que amb el temps ha estat, a la major part de Catalunya, superat per la devoció a sant Isidre.(ftes i fotos ver links de la ficha)

 

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua