GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

La Pera - Pubol

Pueblo

La Pera

Municipio

La Pera / Comarcas: Baix Empordà

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

445

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl.Església s/n

Código postal

17120

Teléfono

972 488 205

Fax

972 488 586

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

La Pera

Web de Interés

historia i patrimoni de La Pera

E-mail municipio

lapera@ddgi.es
 

El terme municipal de la Pera, d'11, 51 km², al sector NW de la comarca, comprèn, a més del poble de la Pera, cap de municipi, els pobles de Púbol i Pedrinyà i el veïnat de Riuràs. La Pera limita amb Foixà (N), Rupià (E), Corçà (SE), Madremanya, del Gironès (S), Sant Martí Vell, del Gironès (W), i Flaçà (NW).

El conjunt de la població, amb les cases esglaonades als vessants del turó i la silueta del campanar gòtic dominant la part superior, té un gran atractiu. Conserva el traçat urbà d'origen medieval, amb carrerons estrets i costeruts i curioses raconades.

La Pera

El topònim és de significat clar: del llatí petra (pedra), en català antic “pera”. En el puig on s’assenta la vila en la part alta, vora l’església, són visibles encara avui els afloraments naturals rocosos. A partir del segle XIII el nom del poble apareix escrit Piru. La Pera era lloc reial del comtat de Girona, en el segle XIV. El 1698 era el cap d’una batllia que incloïa també els llocs de Pedrinyà i Caçà de Pelràs.

El conjunt de la població, amb les cases esglaonades als vessants del turó i la silueta del campanar gòtic dominant la part superior, té un gran atractiu. Conserva el traçat urbà d'origen medieval, amb carrerons estrets i costeruts i curioses raconades. Darrerament, hom ha asfaltat els carrers del municipi i han estat ajardinats nombrosos racons. Les cases, de dues i tres plantes, conserven sovint elements antics (segles XV-XIX). Els darrers anys algunes naus industrials (granges) han fet perdre encant al paisatge de l'entorn.

El terme municipal de la Pera, d'11, 51 km², al sector NW de la comarca, comprèn, a més del poble de la Pera, cap de municipi, els pobles de Púbol i Pedrinyà i el veïnat de Riuràs

Ajuntament de La Pera

Llocs d´interès:

Pont de Tinell (La Pera)
Plaça de Pedrinyà
Església se Sant Pere de Púbol
Església de Sant Isidor de la Pera
Església de Sant Andreu de Pedrinyà
Ermita de Sant Rafael i la Mare de Déu dels Àngels
Casa Museu Castell Gala - Dalí
Carrers de Riuràs
Carrers de la Pera

El retaule gòtic dedicat a sant Pere, obra de Bernat Martorell, avui en la catedral de Girona, és l’única obra d’art procedent de la parroquial de Púbol que s’ha conservat. És una obra de grans dimensions i d’importància cabdal per a l’estudi del seu autor. Adhuc gràcies a haver-se trobat el contracte entre Bernat Martorell i Bernat de Corbera, baró de Púbol, datat l’any 1437, es pogué identificar la seva personalitat. Fins llavors el pintor havia estat anomenat ”Mestre de Sant Jordi”.

 Bernardo Martorell (en catalán, Bernat Martorell) fue un pintor español, nacido en Sant Celoni, Barcelona, perteneciente a la fase internacional de la pintura gótica. Pertenece a la segunda etapa del estilo gótico internacional en Cataluña, caracterizada por estar más cercana al estilo flamenco.

Retaule de Bernat Martorell

El poble de Púbol es troba 1 km a migdia de la Pera, a la dreta de la riera de Púbol . Presenta encara un aspecte feudal, amb el castell i l'església a l'indret més prominent, dominant per llevant els edificis agrupats entre els quals hi ha restes del recinte fortificat. Hi ha edificis d'arrel gòtica i alguns casals dels segles XVI-XVIII, els quals formen un conjunt d'un gran interès i atractiu malgrat alguna reforma desafortunada.

Les muralles formaven un recinte a ponent del castell i l'església, i són integrades avui en els edificis vells. Hi ha vestigis prop de la Plaça Major, on el passadís cobert de Can Canada ocupa el lloc d'un antic portal, i en altres indrets. Són conjunts arquitectònics interessants el carrer del Racó, amb cases del segle XVI i XVII, i la Plaça Major, suggestiu espai amb safareig públic i pedrís per a la cobla, i edificis d'estructura gòtico-renaixentista. Es destaca Can Carles, amb façana gòtica i portal adovellat, Ca l'Almar, gran casa pairal del segle XVII, inacabada, amb porta renaixentista a la terrassa, a l'altura del pis (els Almarforen notaris des del segle XVI i després batlles de la baronia i esdevingueren ciutadans honrats de Barcelona), Can Canada (o Ca n'Oms), casal dels segles XVII i XVIII, i altres.

El Castell - palau de Púbol és un gran edifici amb pati central que afecta planta de trapezi irregular. L’ala de ponent, on hi ha la façana principal, és la de més llargada. Aquesta façana és de traçat lleugerament irregular.

Castell Gala Dalí a Púbol

Castell de Pubol:

Esmentat en un document del 1065 en què Gaufred Bastons cedeix la seva potestat, juntament amb el de Cervià, als comtes de Barcelona.

A mitjan segle XIV el va adquirir Arnau de Llers. Més endavant fou propietat de la família Cervià i al 1370 consta com a propietat de Gisper de Campllong.

Mort Francesc de Corbera i de Campllong, el succeeix la seva filla Isabel de Corbera-Campllong, la qual, fruit del seu segon matrimoni el fill Francesc de Requesens-Campllong, es converteix en baró de Púbol i s'inicia un llarg període en què el nom de Requesens perdura fins a principis del segle XVII.

Posteriorment fou propietat dels Oms, dels Tormo, dels Batlle i dels Miquel, després marquesos de Blondel de l'Estany.

Sant Pere de Púbol és una església gòtica d’una nau amb capelles laterals. Algunes de les seves estructures es poden considerar de la primera etapa constructiva, del segle XIV, però hi veiem també molts elements més tardans, evidentment del segle XV

Sant Pere de Pubol

L'any 1969, Salvador Dalí li va prometre a la seva estimada Gala la compra d'un castell. Després que fallessin les negociacions amb el castell d'Empordà i el castell de Foixà, finalment adquireix el castell de Púbol que es trobava en molt mal estat. S'iniciaren les obres de restauració sota les ordres del genial pintor, amb la decoració interior creada íntegrament pel pintor, de manera que el castell sencer es convertí en una obra seva que regalà a la seva estimada Gala, la qual fou enterrada el 1982 al mausoleu del soterrani dissenyat pel seu marit. Salvador Dalí es va ferir seriosament en un foc que feia malbé parts del castell el 1984.

El Castillo Gala Dalí de Púbol, abierto al público desde 1996, permite descubrir un edificio medieval donde Salvador Dalí materializó un desbordante esfuerzo creativo pensando en una persona, Gala.

El Castell Gala Dalí a Púbol, fou obert al públic a l'any 1996. Adquirit per Salvador Dalí a l'any 1969 com a regal a la seva dóna Gala; una promesa que li havia fet feia molts anys.

El Castell de Púbol està documentat a partir del segle XI i havia tingut com època de màxim esplendor, la meitat del s.XIV i principis del s.XV. L'edifici de tres plantes està edificat a l'entorn d'un pati central posterior a la entrada del castell. Els jardins respiren un aire de frescor i tranquil·litat. En el passadís que dóna sortida als jardins des del pati, hi ha l'accés a la cripta on hi ha la tomba de Gala i la de Dalí, en aquest últim cas buida, donat que Salvador Dalí es troba en la Torre Galatea de Figueres. La planta baixa de l'edifici, apart de les dependències d'informació al visitant, de la botiga, i d'accés a la cripta, hi ha el garatge on es conserva el carro de Gala i el Cadillac de Dalí. En la primera planta és on de fet hi ha la part més àmplia de les dependències: El saló dels escuts, saló del piano, dependències privades de Gala com l'habitació i el bany, la cuina i el menjador. També s'hi troba la biblioteca

Tel. 34 972 488 655
Fax 34 972 488 653
Horarios
Del 15 de marzo al 14 de junio

Abierto de 10:00 a 18 horas
Se permite el acceso hasta las 17:15 horas
Del 15 de junio al 15 de septiembre

•Abierto de 10:00 a 20 horas
•Se permite el acceso hasta las 19:15 horas
Del 16 de septiembre al 1 de noviembre

•Abierto de 10:00 a 18 horas
•Se permite el acceso hasta las 17:15 horas
Del 2 de noviembre al 31 de diciembre

•Abierto de 10:00 a 17 horas
•Se permite el acceso hasta las 16:15 horas

Les salas cierran 15 minutos antes de la hora establecida.

Castell Gala Dali pueden verse las pinturas y dibujos que Dalí regaló a Gala para exponer en el castillo, además de las esculturas de elefantes que decoran el jardín, una colección de trajes de alta costura de Gala, y el mobiliario y los numerosos objetos con los que ellos lo decoraron.

Elefante del jardin del Castell de Pubol

L'església de Sant Andreu de Pedrinyà és esmentada ja el 1064 en el testament de Ponç, perceptor de l'Església de Girona. A la fi del segle XIV era parroquial i més endavant esdevingué sufragània de la de la Pera. L'edifici és romànic, del segle XI, restaurat en 1975-76, especialment a l'interior, que era arrebossat. D'una nau i absis semicircular, la façana de ponent és l'única part del monument molt alterada tardanament. Les pintures murals romàniques que decoraven el mur i la volta del presbiteri es conserven al Museu d'Art de Girona.

El mural de Pedrinyà és l’exemple de pintura romànica que s’ha trobat en més bon estat de conservació a la comarca. Malgrat això se’n han perdut fragments considerables i d’altres estan força esborrats. Aquestes pintures són considerades del segle XII; pels seus trets estilístics no s’han pogut incloure en cap dels cicles amb els quals hom ha conjuminat l’estudi de la pintura catalana romànica. Per aquest motiu s’han citat sovint com a obra d’un anomenat ”Mestre de Pedrinyà”.

El sector turístic no és representatiu. Cal esmentar, però, que algunes masies del terme han estat arranjades com a residència secundària de la burgesia ciutadana i s'han obert diversos bars i restaurants.(ftes i fotos ver links de la ficha)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua