GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Guils De Cerdanya

Pueblo

Guils de Cerdanya

Municipio

Guils de Cerdanya / Comarcas: Cerdanya

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

467

 

Ayuntamiento

Dirección

Malet, 15

Código postal

17528

Teléfono

972 880 016

Fax

972 140 450

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Guils De Cerdanya

Web de Interés

Descripcio i Llocs d´interès de Guils De Cerdanya

E-mail municipio

guils@ddgi.cat
 

El municipi comprèn, a més del poble de Guils, els de Saneja i Sant Martí d'Aravó, el veïnat de Sant Martí de Cerdanya i el despoblat de Senillers, a més de diverses urbanitzacions.

El municipi comprèn, a més del poble de Guils, els de Saneja i Sant Martí d'Aravó, el veïnat de Sant Martí de Cerdanya i el despoblat de Senillers, a més de diverses urbanitzacions.

Guils de Cerdanya

De Sant Martí d'Aravó puja la carretera de Saneja a Guils. A l'entrada d'aquest poble surt, a la dreta, una pista forestal al Refugi de la Feixa i al prat i bosc de la Mànega (2 200 m), ja en terme de Ger. D'ací es pot anar cap als propers estanys de Malniu (Meranges) i Guils (Ger). Aquesta carretera enllaça amb la que puja de Meranges al refugi forestal de la Tartera

Església Parroquial de Sant Esteve

És de planta rectangular amb absis semicircular i coberta amb volta de canó apuntada, més pronunciada a la part de la nau. L'absis té dues finestres, una al centre i l'altra al sud-oest, aquesta dóna a la sagristia, construïda posteriorment, així com les dues capelles laterals.

La porta és de quatre arquivoltes de base rectangular i tres parells de columnes, totes amb capitells profusament llaurats amb representacions zoomòrfiques. L'arc frontal primer, té una sanefa escacada i un gruixut bordó amb boles en la seva aresta. El capitell central de l'esquerra està repetit el mateix tema que es troba en el capitell de l'església de Santa Maria de Cap d'Aran‎ de Tredòs.

Església Parroquial de Sant Esteve És de planta rectangular amb absis semicircular i coberta amb volta de canó apuntada, més pronunciada a la part de la nau. L'absis té dues finestres, una al centre i l'altra al sud-oest, aquesta dóna a la sagristia, construïda posteriorment, així com les dues capelles laterals.

Sant Esteve de Guils

El campanar d'espadanya, de dos ulls i un de sobreposat, és sobre la paret de ponent

El Pont de Sant Martí d'Aravó reconstruït entre el 1326 i el 1328, d'un sol arc

Les pistes d´esquí nòrdic "GUILS FONTANERA" són un dels màxims atractius turístics . Per accedir-hi cal arribar just fins l´entrada al poble de Guils, on es troba la cruïlla de la pista que mena a la muntanya, hi ha 7 km per arribar al pla de Fontanera a 1900 m. Les pistes tenen un desenvolupament d´uns 40 km al bell mig del bosc; hi ha serveis de lloguer d´esquí, de monitors, de bar-restaurant i zona d´estada.

És un municipi abocat principalment al sector agrícola i ramader. La bellesa que ofereix els seus paisatges ha fet de Guils un lloc de visita turística per excel.lència. El turisme ha potenciat la restauració de cases antigues i l´edificació d'urbanitzacions com Roc Foradat, Barri de Golf o l´Arboleda.

Guils celebra la festa major per Sant Isidre (15 de maig) i la festa petita per Sant Esteve (26 de desembre). L'agost és també un mes festiu. El tercer diumenge es fa l'aplec de Fontanera des del 1983 i, en un dia variable del mes, hom organitza la Festa dels Acordionistes, que el 1995 ha celebrat la novena edició.(ftes i fotos ver links de la ficha)

-------------

La iglesia de San Esteve de Guils fué consagrada por el obispo de la Seo de Urgell, Guillem Guifré, en agosto del año 1.042, aunque es nombrada en el acta de consagración de la mentada catedral ya en el año 839. Con lo que se asentaría sobre una iglesia visigótica.

Es de planta rectangular con ábside semicircular y cubiertos con bóveda de cañón apuntada, más pronunciada en la parte de la nave. En el ábside tiene dos ventanas, una en el centro y la otra en el sudoeste, ésta última da a la sacristía, construida posteriormente, así como las dos capillas laterales.

Sant Esteve de guils. La puerta es de cuatro arquivoltas de base rectangular y tres pares de columnas, todas con capiteles profusamente labrados con representaciones zoomórficas. El arco frontal primero, tiene una cenefa ajedrezada y un grueso bordón con bolas en su arista.

Puerta de Sant Esteve de Guils

La puerta es de cuatro arquivoltas de base rectangular y tres pares de columnas, todas con capiteles profusamente labrados con representaciones zoomórficas. El arco frontal primero, tiene una cenefa ajedrezada y un grueso bordón con bolas en su arista. En el capitel central de la izquierda está repetido el mismo adorno que se encuentra en un capitel de la Iglesia de Santa María de Cap d'Arán de Tredós.

La virgen de Guils, probablemente del s. XII, está hoy desaparecida, era esbelta, sentada sobre un silla y llevaba velo. El niño, cuya cabeza desapareció anteriormente, enseñaba un libro con la mano izquierda y bendecía con la derecha.

También existe un panel pintado del s. XII que representa un pantocrátor y que ahora está en el museo del Prado.(ftes i fotos ver links de la ficha)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua