GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Gualta

Pueblo

Gualta

Municipio

Gualta / Comarcas Baix Empordà

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

347

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça Major, 1

Código postal

17257

Teléfono

972 75 88 80

Fax

972 76 09 16

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Gualta

Web de Interés

Cultura i turisme en Gualta

E-mail municipio

ajuntament@gualta.cat
 

El terme municipal de Gualta és situat a la riba dreta del riu Ter, prop de la zona costanera baixempordanesa, i limita al nord amb Ullà, al nord-est amb Torroella de Montgrí, al sud i a l'oest amb Fontanilles. Tot i pertànyer clarament a la comarca del Baix Empordà, alguns geògrafs l'adscriuen també a la denominada subcomarca del Baix Ter.

D'una extensió de 9'4 km2, es troba a una altitud de només 15 metres sobre el nivell del mar. Bona part del municipi és situat sobre una plana al$middot;luvial que es formà per acumulaci´ de les sorres que el Ter i el Daró arrossegaven en el seu trajecte cap al mar.

Els primers vestigis de població s'han trobat a un poblat ibèric al puig de la Font Pasquala. L'any 879 la població apareix documentada per primera vegada amb la denominació de Aqualta, méstard, al segle XIV ja tenia construït un castell.

Llocs d´interès:

Església parroquial de Santa Maria.
El Molí, Restes de caràcter defensiu, amb muralla i unes espitlleres.
Pont del Daró de cinc arcades.Segles XVI-XVII

El nucli urbà és agrupat a l'entorn de l'església, on hi ha un parell de placetes i alguns carrerons estrets. Les cases, en general dels segles XVI al XVIII, són de dues plantes, sovint amb llindes datades o amb inscripcions a les obertures de la façana principal. Els ràfecs volats, amb teules i rajoles a trencajunt, a voltes tenen decoració pintada amb serretes, enreixats i altres temes contra els mals esperits, com el que veiem al carrer de Llabià, datat el 1767.

Cal destacar les finestres d'arc conopial, amb arabesc calat i relleus, del segle XVI, que podem veure al Carrer Major i al carrer de Raviola

El molí de Gualta, dins el nucli de població, és un molí fariner del segle XVII, que s'utilitza encara i que en altre temps fou un dels més importants de la comarca. L'edifici conserva restes d'una fortalesa medieval, amb murs de carreuada espitllerats i un matacà, que poden tenir relació amb el castell de Gualta.

El vell pont de Gualta, del segle XVI o XVII, sobre el Daró, és encara l'accés al poble des de la carretera de Torroella. És de cinc ulls, amb arcades de forma rebaixada, de diferent llum. Al costat seu hi ha un monolit commemoratiu de la defensa de la població davant els francesos durant la guerra contra Napoleó

El pont de Gualta

A la part nord del nucli hi ha el vell pont construït sobre el Daró durant els segles XVI i XVII, del qual perdura l’antic paviment, marcat profundament pels senyals deixats pels carros. Fou declarat monument nacional l'any 1987

Desde temps immemorial, el municipi de Gualta compta amb una extensa xarxa de canals i recs, dels quals, cal destacar el rec del Molí, el rec Madral o d'en Fonts i la sèquia "el regadiu". El terreny és molt pla, només trencat pel puig de la Font Pasquala, de 91 metres d'altitud, on l'institut Geogràfic hi instal·là el centre geodèsic.

La festa major de Gualta es fa el 30 de juliol, festivitat dels sants Abdó i Senén, mentre que la festa petita es fa el diumenge pròxim al 17 de gener, festivitat de Sant Antoni. Es beneeixen cotxes, tractors i animals.(ftes i fotos ver links de la ficha)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua