GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Gerona- Girona

Pueblo

Girona

Municipio

Gerona - Girona/ Comarcas: Gironès

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

94484

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça del Vi, 1

Código postal

17004

Teléfono

972 419 000

Fax

972 419 010

Oficina Turismo

972 226 575

Web Oficial

Gerona

Web de Interés

Diputaciò de Girona

E-mail municipio

turisme@ajgirona.org
 

La ciutat de Girona és situada a la confluència dels rius Onyar, Güell, Galligants i Ter, a una altitud de 70 m, a l'anomenat pla de Girona.

 

Girona limita al nord amb els municipis de Sant Julià de Ramis i Sarrià de Ter; a l'est, els de Celrà i Juià; al sud-est, amb el de Quart; al sud-oest, amb els de Fornells de la Selva i Vilablareix; i a l'oest amb els de Salt i Sant Gregori.

El clima és fonamentalment continental. Girona està dins de la zona temperada. Les temperatures mitjanes oscil·len entre els 13ºC i els 17ºC. La província és més freda en comparació al Nord i a l'Oest, mentre que les zones més càlides es localitzen a la costa (influenciat per l'aigua tèbia del Mediterrani). La temperatura a la muntanya, és sempre més baixa que a la plana. La costa, en canvi sempre és més càlida. Relacionat amb les baixes temperatures hi ha el perill de les glaçades. A Girona, només la franja costanera està quasi exempta d'aquests fenòmens.

 

 

El Barri Vell és un dels centres històrics més evocadors de Catalunya, amb elements únics a Europa: la muralla carolíngia, el call jueu, un dels més ben conservats, i la grandiositat de la nau gòtica de la Catedral, la més ampla del món. Girona té també sis museus que posseeixen un fons patrimonial de gran interès.

Història de Girona

Llocs d´interès:

 

La Catedral
Sant Pere de Galligants
Sant Feliu
Banys àrabs
Call de Girona
Cases de l'Onyar
Sant Martí
Passeig de la muralla
Sant Nicolau
La rambla de la Llibertat
La Plaça de la Independència
Els ponts sobre l'Onyar

Museu d'Història dels Jueus
Museu d'Història de la Ciutat
Museudel Cinema
Museu d'Arqueologia
Museu d'Art
Museu-Tresorde la Catedral

La casa Ribas Carehuet, al començament del carrer de la Força, la casa Masó del carrer Ballesteries, la casa Salieti del carrer de la Neu , la casa Corominas a la plaça Marquès de Camps, la Farinera Teixidor i la casa de la Punxa del carrer de Santa Eugènia, i la casa Ensesa, seu de l'Escola Municipal de Música, són alguns dels edificis projectats a Girona per l'arquitecte Rafael Masó (Girona, 1880-1935), la figura més destacada del modernisme i el noucentisme

Un dels principals problemes al llarg de la història de la ciutat ha estat la unió de les dues parts separades pel riu Onyar: la riba dreta (Barri Vell) i la riba esquerra (barri del Mercadal). És per això que els ponts han jugat un paper important en el desenvolupament de la ciutat.

 

Actualment no roman cap dels ponts medievals que creuava l'Onyar i la majoria de les construccions són contemporànies. D'entre ells en destaquen quatre: el pont de pedra, el pont de ferro, el pont d'en Gómez i el viaducte del ferrocarril. El pont de pedra (o l'Isabel II) data de 1849 i substituí el pont medieval que unia els dos barris de la ciutat; el pont de ferro (o pont de les peixateries velles, o pont d'Eiffel, en honor a Gustave Eiffel, l'empresa del qual construí el pont) data de 1876 i significà un gran avenç en la unió i cohesió de la ciutat; el pont d'en Gómez (que pren el nom de la persona a qui expropiaren la casa per construir el pont) data de 1916 i trencà amb l'estil vuitcentista dels ponts anteriors, amb una estructura de ciment, moderna i austera; finalment, el quart pont és el viaducte del ferrocarril, construït al 1876 i que representà l'arribada de la modernitat i el progrés a una Girona encara emmurallada.

 

La infraestructura aeroportuària que serveix la ciutat de Girona i la resta de la província és l'Aeroport Internacional Girona Costa Brava, situat al municipi de Vilobí d'Onyar, a 12 km de la ciutat. Després de la seva creació al 1967, l'aeroport ha passat d'ésser una infraestructura de segon ordre, de pocs vols domèstics i xàrter a ésser una infraestructura de primer ordre per l'arribada de les companyies aèries de baix cost al 2003

El barri de Pedret s'estén al llarg de la riba dreta del riu Ter. La vall de Sant Daniel, coneguda antigament com la Vall Ombrosa, a causa de la seva densa vegetació, és un indret tranquil i sorprenentment proper al centre de la ciutat. Un lloc molt adequat per fer-hi una passejada i recórrer les fonts que s'hi troben: d'en Pericot, d'en Fita, dels Lleons o del Bisbe. (ftes ver links de la ficha)

-------------------------------------------------

Español:

Gerona (en catalán y oficialmente, Girona) es una ciudad de Cataluña, España. Capital de la provincia homónima y de la comarca del Gironés. Pertenece al ámbito de las Comarques Gironines y al Sistema Urbano de Gerona, según el Plan territorial general de Cataluña.
Limita al norte con San Julián de Ramis y Sarriá de Ter, al este con Celrá, al sureste con Juyá y Quart, al suroeste con Fornells de la Selva, Vilablareix y Salt, y al oeste con San Gregorio. Es el centro del Área urbana de Gerona.

La atraviesan los ríos Ter, Güell, Galligans y Oñar. Está a 75 m sobre el nivel del mar.

 

El casco antiguo o Barri Vell es la expresión que denomina el centro histórico de Girona, desde la Gran Via de Jaume I hasta el paseo de la Muralla. Los puentes sobre el río Onyar son los accesos a la parte más antigua de la ciudad.

La primera imagen es el mosaico colorista de las casas del río. Le siguen las escalinatas de la Catedral y la iglesia de Sant Feliu, unidas a la elegante sobriedad de edificios románicos como el antiguo monasterio de Sant Pere de Galligants o los Banys Arabs, los baños Árabes. Una referencia constante del perfil de la ciudad es la imagen de la Catedral, que tiene la nave gótica más amplia de Europa. Se eleva junto a uno de los espacios más singulares, el Call, el antiguo barrio judío.

 

 

Llocs d´interès:

La Catedral
Sant Pere de Galligants
Sant Feliu
Baños árabes
Barrio judío de Girona
Casas del Onyar
Sant Martí
Paseo de la muralla
Sant Nicolau
La rambla de la Llibertat
La Plaça de la Independència
Els ponts sobre l'Onyar

La Catedral de Gerona consagrada a Santa María, se encuentra en el punto más alto de la ciudad; posee la nave gótica más ancha del mundo, con un tamaño total de 22,98 metros. Es, además, la segunda más ancha de cualquier estilo, por detrás de la de San Pedro en el Vaticano que tiene un ancho de 25 metros. Su construcción se inició en el siglo XI en estilo románico, siguiendo en el XIII con el gótico, conservando tan solo el claustro románico del XII y la torre de la misma época que data de 1040; se terminó en el siglo XVIII.Museo de Historia de los Judíos
Museo de Historia de la Ciudad
Museodel Cine
Museode Arqueología
Museode Arte
Museo-Tesoro de la Catedral

Algunos de los edificios proyectados por el arquitecto modernista Rafael Masó (Girona, 1880-1935) son:

- Casa Ribas Carehuet, calle de la Força, nº 6
- Casa Masó del calle de Ballesteries nº 29
- Farmàcia Saguer del calle de Argenteria nº 20
- Casa Salietti, calle de la Neu nº 1
- Farinera Teixidor, calle de Santa Eugènia nº 42
- Casa de la Punxa, calle de Santa Eugènia nº 19
- Casa Ensesa, calle Barcelona, nº 70

El barrio de Pedret se extiende por la ribera derecha del río Ter. El valle de Sant Daniel, llamado antiguamente el Valle Umbrío, por su densa vegetación, es un lugar tranquilo y sorprendentemente cercano al centro de la ciudad. Es un paraje adecuado para dar un paseo y recorrer las antiguas fuentes: de Pericot, d'en Fita, dels Lleons o del Bisbe.Uno de los principales problemas, a lo largo de la historia, de la ciudad, lo constituyó la necesidad de unir las dos partes de la ciudad que se hallaban separadas por el río Oñar: la orilla derecha (Barrio Viejo) y la orilla izquierda (barrio de Mercadal). Debido a ello, los puentes jugaron un papel primordial en el desarrollo de la ciudad.

Actualmente no queda ninguno de los puentes medievales que cruzaban el río y la mayoría de las construcciones son contemporáneas. Entre ellos destacan cuatro: el Puente de Piedra, el Puente de Hierro, el Puente de Gómez y el Viaducto del Ferrocarril. El Puente de Piedra (Pont de Pedra o de Isabel II) data de 1849 y sustituyó al puente medieval que unía los dos barrios de la ciudad. El Puente de Hierro (Pont de Ferro o Pont de les Peixateries Velles, o Pont de Eiffel en honor a Gustave Eiffel (cuya empresa construyó el puente), data de 1876, y significó un gran avance en cuanto a la unión y cohesión de la ciudad. El Puente de Gómez (que lleva el nombre de la persona a la que se le expropió la casa para construir el puente) data de 1916 y rompe el estilo ochocentista de los puentes anteriores, con una estructura de cemento moderna y austera. Por último, el cuarto puente es el Viaducto del Ferrocarril, construido en 1876 que representó la llegada de la modernidad y el progreso para una Gerona que permanecía amurallada.

 

La infraestructura aeroportuaria que sirve a la ciudad de Gerona y al resto de la provincia, es el Aeropuerto de Gerona-Costa Brava, situado en Vilobí d'Onyar, a 12 km de la ciudad. Desde su creación, en 1969 el aeropuerto, que era una infraestructura de segundo orden, reservado únicamente para los vuelos domésticos y charters, pasó a ser una infraestructura de primer orden para la llegada de las compañías aéreas de bajo coste en 2003. (ftes i fotos ver links de la ficha)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua