GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Fortia

Pueblo

Fortià

Municipio

Fortià / Comarcas: Alt Empordà

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

628

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça Catalunya Nº 1

Código postal

17469

Teléfono

972 534 069

Fax

972 534 306

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Fortia

Web de Interés

Dades e informaciò de fortià

E-mail municipio

ajfortia@ddgi,cat
 

El poble de Fortià es troba a la plana, a 8 m d'altitud, a la dreta del rec del Molí d'en Dorra, formant un agrupament no gaire compacte de cases i masies disperses. Hi ha dos nuclis, un al voltant de l'església i l'altre a la carretera de Castelló d'Empúries. Hi ha grans masies, tant al poble com esparses, formades per l'habitatge i una sèrie de dependències al voltant del pati central, com Can Bruguers o el Mas d'en Dorra, ja fora de la població, a llevant i prop el rec del mateix nom. Als afores hi ha un petit eixample o urbanització on s'han traslladat famílies que abans habitaven en cases velles del poble.

Travessa el terme de ponent a llevant el rec del Molí o rec del Molí d'en Dorra, que pren les aigües del riu Manol prop del Pont del Príncep (al S de Figueres) i les porta a la desembocadura del Fluvià. Fou construït per proporcionar força hidràulica als nombrosos molins fariners d'aquesta contrada, i ara s'han desenvolupat a la seva vora molts sectors de regadiu.

Sibil·la de Fortià, que pertanyia a una família de la baixa noblesa, va ser reina consort de Catalunya i Aragó al casar-se amb el rei Pere III el Cerimoniós.

Casa de la reina Sibila

Llocs d´interès:

Església de Sant Julià i Santa Basilissa
Casa de la reina Sibil·la
Conjunt arquitectònic
La Granja-escola de Fortianell
Edifici rural
El Centre Agrícola i Social
Local cultural
La Casa del Delme

Actualment Fortià viu de l’agricultura i també de l’explotació de granges de porcí. Alguns veïns es dediquen a la construcció o es desplacen a treballar a Figueres en diferents oficis. Hi ha dos petits restaurants força concorreguts els caps de setmana.

La Granja-Escola de Fortianell fou inaugurada l'any 1854 promoguda per Narcís Fages de Romà i patrocinada per la Diputació de Girona. És una granja-escola d'agricultura, amb 125 ha de terreny, la qual al començament del segle XX passà a ésser regida pels germans de les Escoles Cristianes.

Les festes més importants del poble són la cavalcada de Reis, que va des de Fortià a Vila-sacra; la festa major d'hivern de Sant Julià i Santa Basilisa, que s'escau els dies 7 i 8 de gener; i la festa de Sant Cels, el cap de setmana pròxim al 28 de juliol.

Sibil·la de Fortià, que pertanyia a una família de la baixa noblesa, va ser reina consort de Catalunya i Aragó al casar-se amb el rei Pere III el Cerimoniós. Com a conseqüència d’aquest casament, el rei va enfrontar-se als seus hereus que temien per la pèrdua dels seus privilegis. Quan va morir el monarca, els seus fills van perseguir Sibil·la i la van recloure al castell de Montcada.


----------------------------------

se muestra al rey de Aragón Pedro IV "El Ceremonioso (1336-1387) y a su esposa la reina Sibila de Fortiá recibiendo la comunión de manos de Cristo revestido de sacerdote.

Sibila y Pedro el Ceremonioso

Fortià es un municipio de la comarca del Alto Ampurdán, en la provincia de Gerona, Comunidad Autónoma de Cataluña, España.

Situado en la plana ampurdanesa, en la confluencia de los ríos Fluviá y la Muga. Su explotación más importante son las granjas porcinas, además de la agricultura. Debido a la proximidad con Figueras, muchos vecinos se trasladan a diario para trabajar.


Fortià fue una posesión del vecino monasterio de Sant Pere de Rodes, durante la edad Media hasta el siglo XVIII, la Casa del Delme, donde los monjes de Rodes cobraban sus tributos, aún se conserva detrás de la iglesia parroquial.

Lugares de interés
Iglesia parroquial de Sant Julià y Santa Bassilissa. Gótico tardío.
La Casa del Delme.
La granja-escuela de Fortianell

Casa de la reina Sibila, esposa de Pedro el ceremonioso

Fiesta Mayor. Con motivo de la diada de San Julián y Sant Basilissa, 7 de enero, se celebra el fin de semana más próximo a esta fecha. Se organizan baile y sardanas.

Fiesta de Verano. Con motivo del día de Sant Cels, día 28 de julio, se celebra el fin de semana más próximo. Se organizan baile, sardanas, el aniversario del hermanamiento con el municipio de Terraube, la fiesta del agua para los pequeños, almuerzo popular.

(ftes i fotos ver links de la ficha)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua