GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Esponella

Pueblo

Esponellà

Municipio

Esponellà / Comarcas: Pla de l'Estany

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

451

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça de l'Ajuntament, 1

Código postal

17832

Teléfono

972 597 800

Fax

972 597 300

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Esponella

Web de Interés

historia i patrimoni d´Esponella

E-mail municipio

esponella@ddgi.cat
 

 La població d'Esponellà s'estén a la vessant dreta del Fluvià, a la falda d'un turó que domina el riu on hi hagué l'antic castell, que fou centre d'una important baronia creada a la fi del segle XIV.

Català: Escut caironat partit: 1r d’argent, 2n de gules; ressalta sobre la partició un pont de cinc ulls de l’un en l’altre. Per timbre, una corona de baró.Español: Escudo embaldosado partido: 1º de plata, 2º de gules; resalta sobre la partición un puente de cinco ojos del uno en el otro. Al timbre, una corona de barón.

Escut d´Esponellà

El municipi és drenat pel Fluvià i pel seu afluent el torrent d'Espolla, que més avall, entre els termes de Porqueres i Fontcoberta, neix a l'estany d'Espolla, d'origen tectònic. Comprèn, a part el cap de municipi, Esponellà, els pobles de Centenys i Vilert, i els veïnats de Batllori, Brunsó, Borrell, Martís, les Caselles i les Anglades.

Llocs d´interès:

Capella de Sant Esteve de Vilert
Temple religiós

El Castell d'Esponellà
Construcció fortificada

Ermita de Sant Miquel de Centenys
Temple religiós

Església de Centenys
Temple religiós

Església de Vilert
Temple religiós

Església d'Esponellà
Temple religiós

El pequeño pueblo de Esponellà, muy próximo a Banyoles, fue centro de una importante baronía creada a finales del siglo XIV. Su iglesia de Sant Cebrià conserva elementos románicos y góticos, y en ella destaca la portalada con trabajos de forja

Sant Cebrià

Pont d'Espolla- Martis
Construcció d'interès arquitectònic

Pont d'Esponellà
Construcció d'interès arquitectònic

Salt de Martis
Paratge natural

La seva església parroquial és dedicada a sant Cebrià.D'origen romànic, va ser modificada als segles XV i XVI amb elements de caràcter ogival. Reforma atribuïble als Corbera, almenys la de la façana, on hi ha el seu escut d'armes. Conserva encara l'absis semicircular primitiu sobrealçat. S'hi conserven dues escultures de la Mare de Déu, una de fusta i l'altra d'alabastre, del segle XIV.

hi ha algunes cases pairals grans les famílies de les quals han donat personatges d'interès

El pont d'Esponellà és modern en el sentit que no té res a veure amb un suposat pont romà que servís l'estrada romana interior. les seves característiques: 16 m d'alçada sobre les aigües i 156 m de llargada sobre sis arcades semicirculars, la central més gran que les altres. Moltes pedres tallades porten, encara, els senyals dels diversos picapedrers que hi treballaren

Allotjament en el Camping Esponella Cra. de Banyoles a Figueres, km. 8 - Tel: 972597074 Fax: 972597132

De les festes d'Esponellà destaca la festa de la Candelera i Sant Blai, que s'escau el dissabte després del 2 de febrer, l'acte central i tradicional de la qual és el ball del Tortell, amb els elements que el componien originàriament recuperats el 1990

Se celebra amb motiu de la festa de la Candelera, el dia de canvi de les tres pabordesses que tenen cura de l’altar de la Verge. Elles són la representació dels tres barris del poble, porten un ram de flors a la mà i un tortell al braç. El ball consisteix en donar tres tombs a la plaça amb l’agutzil al davant.(ftes i fotos ver links de la ficha)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua