GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Espolla

Pueblo

Espolla

Municipio

Espolla / Comarcas: Alt Empordà

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

408

 

Ayuntamiento

Dirección

c/Amadeu Sudrià, 3

Código postal

17753

Teléfono

972 563 179

Fax

972 545 084

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Espolla

Web de Interés

Descripcio i Llocs d´interès d´Espolla

E-mail municipio

espolla@ddgi.cat
 

Municipi de l'Alt Empordà, que s'estén des del vessant meridional de la serra de l'Albera, entre el puig dels Pastors (1173m) i el pic de Sallafort (989m) fins a la faixa de pediment del començament de la plana empordanesa. Comprèn una gran part de l'alta vall de l'Orlina i, a la part meridional, la capçalera del Merdanç.

El municipi comprèn el poble d'Espolla, que n'és el cap, i les antigues parròquies de Baussitges (amb la seva sufragània de Freixe) i Esprac.

El nucli antic és presidit per l'església parroquialde Sant Jaume d'Espolla, obra del segle XVIII, de dimensions considerables, d'una nau amb capelles laterals i capçalera poligonal. El campanar és una alta torre de planta quadrada, a ponent de la nau, de base romànica (segles XII-XIII), encara que arrebossat i modificat, i la part superior, amb arcades de mig punt, de rajol, del segle XIX.

Dins el nucli també hi ha el castell d'Espolla, fortalesa no gaire gran feta a partir dels segles XIII-XIV, de planta rectangular i notable portal adovellat, que degué ser protegida per torres angulars, però que ha estat molt modificada al llarg del temps (ha estat utilitzat com a habitatge, magatzem i estables).

Espolla és un dels principals centres de producció de vi de l'Empordà: el Celler Cooperatiu d'Espolla, fundat el 1931 i que agrupa pràcticament tots els agricultors del terme (uns 130 socis), produeix una mitjana de 12 000 a 14 000 hl anuals; els principals ceps que hom conrea són carinyena negre i blanc i lledoner blanc, i els productes principals són vins negres, rosats (de molta anomenada) i blancs, i garnatxa.

Vista de les vinyes i l´esglesia d´Espolla

Llocs d´interès:

Societat la Fraternal
Edifici modernista

Plaça del Dòlmen
Espai urbà d'interès arquitectònic

Plaça de Sant Jaume
Racons del municipi

Plaça de l'Albera
Espai natural

Monuments megalítics
Conjunt històric

Església de Sant Jaume
Temple religiós

Ermita de Sant Martí de Baussitges
Temple religiós

Ermita de Sant Genís d'Esprac
Temple religiós

Els Ponts de Relliquer
Construcció d'interès arquitectònic

Els Pedrissos
Espai d'interès social

Celler Cooperatiu
Edifici d'interès arquitectònic

Castell d'Espolla
Conjunt fortificat

Casa Coderch de Sentmenat
Edifici d'interès arquitectònic

Casa Balmanya
Edifici d'interès arquitectònic

Cal Marquès
Conjunt d'interès arquitectònic

La casa dels marquesos de Camps és un gran casal fortificat a la part alta, amb una torre de planta rectangular amb finestra coronella dels segles XIV-XV, d'obertures gòtiques molt simples

Castell d´Espolla

El sector muntanyós és ple de boscos ( alzines sureres, roures, faigs, bruc, estepa). Els conreus, al sector de la plana, són de secà: vinya, olivera i algun farratge La cooperativa agrícola és una de les més antigues de Catalunya i els seus vins i olis són famosos arreu de la comarca.

El poble d'Espolla sempre s'ha distingit per la qualitat dels seus vins alt empordanesos, i pel prestigi del seu oli. Per aixo celebra la fira de l´Oli i l´olivera.

El Celler Cooperatiu d'Espolla fou fundat el 1931 a partir del sindicat agrícola local fundat anys abans pel mestre i polític local Antoni Balmanya i Ros. En un primer moment només s'encarregava de l'elaboració i comercialització de vi, però una mica més tard s'hi va incorporar l'oli, amb l'absorció del Trull d'oli cooperatiu.(ftes i fotos ver links de la ficha)
 

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua