GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Espinavell

Pueblo

Espinavell

Municipio

Mollo / Comarcas: Ripollès

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

45

 

Ayuntamiento

Dirección

C/ de Sant Sebastià, 2

Código postal

17868

Teléfono

972.74.03.87

Fax

972.13.01.29

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Espinavell

Web de Interés

Informacio general de Mollo

E-mail municipio

info@mollo.cat
 

El poble d'Espinabell es troba aigua amunt del Ritort, a 1 225 m d'altitud, a l'esquerra del riu. Les cases es troben esglaonades en un pendent aspre, entre el Ritort i el torrent de Coll Pregon. S'hi accedeix per una bona pista des de la carretera de Molló al coll d'Ares. L'església de la Mare de Déu de les Neus, sufragània de la de Molló, presideix el grup de cases, que no arriben a formar un carrer. És un edifici de la fi del segle XVII, amb un notable campanar acabat en unes obertures poc usuals. S'han renovat cases i ha esdevingut un petit centre d'estiueig.

A les faldes del poble s'extén una gran plana, denominada Les Planes, on té lloc la popular Tria de Mulats d'Espinavell

Cada 13 d'octubre té lloc a Espinavell un esdeveniment cultural únic a Catalunya, la tria de Mulats. Consisteix en el retorn del bestiar que ha estat pasturant tot l'estiu a la muntanya i els baixen a Espinavell. Un cop arribats a Espinavell s'origina una intensa activitat; la compra-venda de mulats, el concurs amb premis als millors exemplars d'euga, pollí i cavall, els premis al pagès amb més progressió i el sorteig d'una pollina.

Cada 13 d'octubre té lloc a Espinavell un esdeveniment cultural únic a Catalunya, la tria de Mulats. Consisteix en el retorn del bestiar que ha estat pasturant tot l'estiu a la muntanya i els baixen a Espinavell.

Tria de Mulats

Els orígens de la fira són incerts, ja que en un principi era només una trobada entre els ramaders de Molló i els compradors, que negociaven amb els anteriors a fi de comprar-los el bestiar. De mica en mica, la fira va anar guanyant adeptes i admiradors, i actualment suposa ésser una activitat turística de primer ordre en el nostre municipi i comarca, a causa del volum de visitants que la concorren. El Departament d'Indústria, Comerç i Turisme de la Generalitat de Catalunya (1997) va reconèixer la importància d'aquesta fira, atorgant a l'Ajuntament de Molló el Diploma Turístic de Catalunya, per l'organització d'aquesta activitat tradicional.

el nom de Tria de Mulats, que al'ludeix a la separació de les cries de les seves mares. Finalment, les eugues i els cavalls, separats ja de les seves cries, retornen a l'entorn de la muntanya del Costabona, on esperaran les primeres neus perquè els propietaris els traslladin als respectius masos (ftes i fotos ver links de la ficha)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua