GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

El Mallol

Pueblo

El Mallol

Municipio

La Vall d´ en Bas / Comarcas: Garrotxa

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

2735

 

Ayuntamiento

Dirección

C/ Sant Esteve,3

Código postal

17176

Teléfono

972 69 02 25

Fax

972 69 03 26

Oficina Turismo

972 69 21 77

Web Oficial

El Mallol

Web de Interés

La Vall d'en Bas

E-mail municipio

turisme@vallbas.cat
 

És la capital històrica del municipi.

El Mallol celebra anualment els dies 6 i 7 de desembre una de les fires amb més ressò de la contrada, la Fira de Sant Nicolau.

El Mallol

El Mallol (en els antics documents que es conserven apareix com Maleolo , Malleolo i Mayollo) està edificat damunt un turó que s´alça en la plana , a la ribera esquerra del Gurn , prop de l´aiguabarreig amb el Fluvià. Es creu que aquest Turó , molt antigament , surava com un illot del llac de Bas. En el cim del Turó encara hi han restes del castell que fóu durant molt de temps residència dels Vescomtes de Bas.
EL Mallol fóu una vila enmurallada amb castell i església dedicada a sant Just, des del S.XII ...L'església de Sant Bartomeu es va construir on hi havia l'antiga capella de Sant Just.

Moltes cases rústiques han estat restaurades i adaptades com a segona residència.

La Vila, celebra anualment els dies 6 i 7 de desembre una de les fires amb més ressò de la contrada, la Fira de Sant Nicolau. Els origens d'aquesta fira es remunten a un Privilegi signat pel Rei Pere III (IV d'Aragó) l'any 1377.

El topònim Maiol o Mallol, no es registra documentalment fins l'any 1176 i sembla que podria provenir del cultiu de maioles o vinyes joves:

el Mallol

El Mallol (en los antiguos documentos que se conservan aparece como Maleolo , Malleolo y Mayollo) está edificado sobre una colina que se alza en la llanura , en la ribera izquierda del Gurn , cerca de la confluencia con el Fluvià. Se cree que esta colina , muy antiguamente , flotaba como un islote del lago de Bas. En la cima de la colina quedan restos del castillo que fue durante mucho tiempo residencia de los Vizcondes de Bas.
EL Mallol fue una villa amurallada con castillo e iglesia dedicada a sant Just, desde el S.XII

EL Mallol fóu una vila enmurallada amb castell i església dedicada a sant Just, des del S.XII

Sant Just del Mallol

Subiendo hacia la plaza se tiene que visitar la casa de Veguer, donde durante la penúltima década del siglo pasado ejercía la función pública una notaria. En una de las calles cercanas, la antigua prisión aún conserva algunos grilletes.

(ftes i fotos ver links de la ficha)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua