GERONA - GIRONA

Comarca

Ripolles

 

 

Provincia

Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2008

26831

Capital

Sede: Ripoll

Dirección

Progres, 22

Código postal

17500

Teléfono

972703211

Fax

972702654

Oficina Turismo

972704499

Web Oficial

El Ripolles

Web de Interés

Turisme cultural i natural al Ripollès

E-mail municipio

info@ripollesturisme.cat
 

La comarca del Ripollès té com a capital la vila de Ripoll, nascuda entorn del seu famós monestir. Formen la comarca 19 municipis i té, en total, una extensió de 958,7 km2.

Es troba formada essencialment per dues valls, origen del Ter i el Freser, que convergeixen a Ripoll, i, a partir d’aquesta confluència, per la sola vall del Ter, que davalla vers Osona. Això li dóna una certa homogeneïtat, però la història, la tradició i fins i tot el sentiment popular distingeixen clarament en aquesta comarca tres sectors ben definits: la vall de Ribes, la vall de Camprodon i el sector del Ripollès pròpiament dit.

Cims com el Puigmal, el Bastiments, el Nou Creus, el Pic de l'Infern, fregant els 3000 m. d'alçada talaien els 19 pobles que esquitxen el territori, la majoria d'ells d'origen medieval.

El Ripollès és una comarca pirinenca on la bellesa dels seus paratges i la riquesa del seu patrimoni, ofereixen múltiples possibilitats d'oci.

Imatges per gaudir del Ripolles

El Ripollès és una comarca pirinenca on la bellesa dels seus paratges i la riquesa del seu patrimoni, ofereixen múltiples possibilitats d'oci.

Pels amants de la cultura i la història, al Ripollès trobaran la concentració d'art romànic més important que hi ha als Pirineus, amb un recorregut de pocs quilòmetres podran admirar moltes de les peces més importants d'aquest art a tot Catalunya: la portalada del monestir de Ripoll, el grup escultòric del Santíssim Misteri a Sant Joan, el pont romànic de Camprodon, la Majestat de Beget, les pintures de Dòrria, o les esglésies de Queralbs i Molló.

La comarca del Ripollès presenta una mostra important d'art romànic que ens permet gaudir d'un inestimable patrimoni artístic repartit en diferents indrets de les seves contrades

Els màxims exponents del romànic del Ripollès són tres grans monestirs: Santa Maria de Ripoll, Sant Joan de les Abadesses i Sant Pere de Camprodon. El primer és un exemple de l'arquitectura catalana del segle XI mentre que els altres dos representen una mostra de la mescla de tendències del segle XII.

Santa Maria de Ripoll és un exemple de l'arquitectura catalana del segle XI

Portalada romànica del monestir de RipollMunicipis que integren aquesta Comarcas:

Campdevànol
Campelles
Camprodon
C.C. del Ripollès
Gombrèn
Llanars
Llosses, les
Molló
Ogassa
Pardines
Planoles
Queralbs
Ribes de Freser
Ripoll
Sant Joan de les Abadesses
Sant Pau de Segúries
Setcases
Toses
Vallfogona de Ripollès
Vilallonga de Ter

Museus al Ripolles:

MUSEU DEL PASTOR a Fornells de la Muntanya
MUSEU ISSAC ALBÉNIZ a Camprodon
MUSEU DEL MONESTIR a Sant Joan de les Abadesses
PALAU DE L'ABADIA a Sant Joan de les Abadesses
MUSEU ETNOGRÀFIC a Ripoll
SCRIPTORIUM a Ripoll
LA FARGA PALAU a Ripoll
LA PINACOTECA COLL I BARDOLET a Campdevànol
MUSEU DEL COMTE ARNAU a Gombrèn


Les festes, les tradicions i la gastronomia arrodoniran la vostra estada: La Tria de Mulats, la Festa de la Llana i Casament a Pagès, el Ball dels Pabordes, la Dansa de la Gala, les Fires del Bolet, el Concurs de Gossos d'Atura, les festes majors són alguns exemples de l'ampli ventall de possibilitats

La gastronomia del Ripollès té com a protagonistes la carn de xai, de raça autòctona, els embotits, amb especialitats pròpies com la bufa, els formatges, la caça, els bolets i la truita de riu, també autòctona. Plats com la sopa torrada, el "platillo" (cassoleta de botifarra, costelles, conill i pollastre), el xai al forn, o l'ànec amb peres els podreu degustar als restaurants de la nostra comarca.

Una menció especial es mereixen els reconeguts embotits elaborats artesanalment: botifarra blanca, negre, d'ou, del perol, de fetge, llangonissa culana, de pagès, axoriçada, bulls, fuets

Embotits del Ripolles

Els dolços també són un element destacat a la nostra gastronomia: la mel, les galetes de Camprodon, la coca abadessa de Sant Joan de les Abadesses, les carícies i moxaines de Ripoll, els mets i les daines de Ribes en són alguns exemples.

El mes d'octubre té lloc el Mes Culinari del Bolet i el Xai del Ripollès.(ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua