GERONA - GIRONA

Comarca

Pla de l´Estany

 

 

Provincia

Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2008

29645

Capital

Sede: Banyoles

Dirección

Can Puig de la Bellacasa C/Catalunya, 48

Código postal

17820

Teléfono

972 57 35 50

Fax

972 57 50 12

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Consell Comarcal Pla de l´Estany

Web de Interés

Turisme al Pla de l´Estany

E-mail municipio

turisme@plaestany.org  
 

El Pla de l'Estany és una comarca situada a la plana de l'estany de Banyoles que limita amb les comarques de la Garrotxa, l'Alt Empordà i el Gironès.

La Seu del Consell Comarcal: Can Puig de la Bellacasa és una construcció que forma part de la tipologia de les cases pairals catalanes del segle XV. Situada en un puig lleugerament elevat, té els seus orígens al segle XIII i ha estat el bressol d'una família que es troba ja citada a partir de l'any 1300 en la llista de banyolins il.lustres del quadern manuscrit de l'historiador banyolí mossèn Constans.

Tots els municipis que formen la nova comarca van ser segregats del Gironès, de la qual formaven el sector extrem NO.

Configura el territori i li dóna el nom la fèrtil plana de l'estany de Banyoles entre les valls de Fluvià i del Terri, continuació de la plana empordanesa, flanquejada a ponent per la serra de Rocac

Pla de l´Estany

Municipis que integren aquesta Comarcas:

Banyoles
Camós
C.C. del Pla de l'Estany
Cornellà del Terri
Crespià
Esponellà
Fontcoberta
Palol de Revardit
Porqueres
Sant Miquel de Campmajor
Serinyà
Vilademuls

L'economia de la comarca ha tingut una base agrícola gràcies, en part, a l'abundància d'aigües i a la qualitat dels sòls. La ramaderia, especialitzada en el bestiar boví, el porcí i l'aviram, n'és un bon complement. La indústria continua centrada a Banyoles i s'estén, seguint els eixos de les carreteres, a Girona i a Olot, als municipis de Porqueres, Cornellà del Terri, Palol de Revardit i Serinyà.

L'entorn natural del Pla de l'Estany

Al Pla de l´Estany trobaràs molts altres indrets de gran bellesa natural, de desnivells suaus i de paisatges de colors: rius, rieres, estanyols, boscos i muntanyes.

Existeix una gran varietat d'ocells, especialment al voltant de l'estany, on anualment hivernen més de cent espècies diferents: bernats pescaires, ànecs de coll verd, diversos tipus de gavians, aus rapinyaires... Al Clot d'Espolla, un dels estanyols intermitents, hi trobem un espècie de crustaci primitiu molt singular: el triops crancriformis. Pel que fa a la vegetació, predominen els pins i les alzines, tot i que també podem trobar salzes, verns, freixes i pollancres

L'Estany de Banyoles és el llac natural més gran de Catalunya i l'origen i principal signe d'identitat de la ciutat de Banyoles

L'Estany de Banyoles

L'Estany de Banyoles és el llac natural més gran de Catalunya i l'origen i principal signe d'identitat de la ciutat de Banyoles. Medeix aproximadament 2150m de llargada, la seva amplada màxima del lòbul nord és de 775m i la del lòbul sud 725m. La seva superfície és de 111.7 hm² i la seva profunditat màxima és de 130 m. L'Estany i la seva conca lacustre són considerats com el conjunt càrstic més extens de la Península Ibèrica i un sistema ambiental de notable valor.

L’oferta turística comarcal actualment ha agafat representativitat en el sector esportiu a través de la Destinació Turística Esportiva i ha crescut culturalment i temàticament amb les rutes dels Soldados de Salamina, les respectives visites comentades i l’auge del Parc de les Coves Prehistòriques de Serinyà.

Tampoc no podem oblidar la presència del romànic, representat en gairebé una seixantena d'esglésies i ermites, així com en castells, cases fortes i masies de gran valor arquitectònic i històric. Poden trobar-se en qualsevol dels onze municipis de la comarca

La comarca presenta un gran diversitat pel que fa a fires, a festes i a esdeveniments de caire gastronòmic. És important la producció de xocolate. Val la pena destacar la Fira de Sant Martirià a Banyoles, la Fira de la Mel de Crespià o el Ball del Cornut a Cornellà del Terri.

És important la producció de xocolate. Val la pena destacar la Fira de Sant Martirià a Banyoles, la Fira de la Mel de Crespià o el Ball del Cornut a Cornellà del Terri.

Productes tipics del Plà de l´Estany

Podràs gaudir de molts altres productes artesans de qualitat: carns i embotits, formatges, hortalisses (faves, pèsols, naps i salsafins, pebrots, albergínies, tomàquets, cols, espinacs, col-i-flors), tota mena de fruita, aviram, i ous de gran qualitat. Són productes de temporada, que pots trobar als mercats i a les botigues de tota la comarca.

Alguns dels plats típics: Ànec amb figues, cargols a la llauna, arròs de muntanya, patates farcides, conill de bosc estofat, galtes de porc, sèpia amb mandonguilles, cargols amb pop, platillos, rostits diversos... Boníssim i sa (ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua