GERONA - GIRONA

Comarca

La Selva

 

 

Provincia

Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2008

164646

Capital

Sede: Santa Coloma de Farners

Dirección

Passeig de Sant Salvador, 25-27

Código postal

17430

Teléfono

972 84 21 61

Fax

972 84 08 04

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

La Selva

Web de Interés

Dades e informaciò de La Selva

E-mail municipio

comarca@selva.cat
 

La comarca de la Selva és situada entre la serralada Transversal i la part de migjorn de la Costa Brava. La Garrotxa i el Gironès la limiten pel nord, el Baix Empordà i la mar per l’est, el Vallès Oriental i el Maresme pel sud i Osona per l’oest. Té una extensió de 995,5 km2.

La capitalitat de la comarca és ostentada per Santa Coloma de Farners.

la Selva: Comarca litoral de la Costa Brava, al seu sector meridional. La façana marítima és accidentada per un massís granític que marca el caràcter abrupte de la costa, amb penya-segats que cauen damunt la mar

Mapa dels municipis de La Selva

Situada a la part nord oriental del territori català, a la comarca de la Selva conflueixen realitats físiques i geogràfiques molt diferents, de les quals podríem destacar les tres grans unitats en relleu: la Serralada Prelitoral, la Depressió de la Selva i la Serralada Litoral.

•En la Serralada Prelitoral hi trobem tres sectors diferents: l'extrem nord occidental del Montseny (amb el Turó de l'Home de 1706 metres d'altitud), la part centroriental de les Guilleries (muntanyes properes als mil metres) i l'extrem meridional de la Serralada Transversal.

•La Depressió de la Selva és una fossa tectònica envoltat pels relleus muntanyencs de la Serralada Prelitoral, on podem trobar restes de l'activitat volcànica d'aquesta regió en forma de fonts termals, com les de Caldes de Malavella i les de Santa Coloma de Farners

•Finalment, la Serralada Litoral està formada per turons de roques dures que donen l'aspecte peculiar propi de les cales de la Costa Brava, que neix a la comarca de la Selva amb les poblacions de Blanes, Lloret de Mar i Tossa de Mar.

Tots els municipis pertanyen a la província de Girona, excepte Fogars de la Selva que pertany a la província de Barcelona.

Municipis que integren aquesta Comarcas:

Amer
Anglès
Arbúcies
Blanes
Breda
Brunyola
Caldes de Malavella
C.C. de la Selva
Cellera de Ter, la
Hostalric
Lloret de Mar
Maçanet de la Selva
Massanes
Osor
Riells i Viabrea
Riudarenes
Riudellots de la Selva
Sant Feliu de Buixalleu
Sant Hilari Sacalm
Sant Julià del Llor i Bonmatí
Santa Coloma de Farners
Sils
Susqueda
Tossa de Mar
Vidreres
Vilobí d'Onyar

El sector dels serveis és el que experimenta una tendència més forta al creixement. Es constata una forta concentració als municipis de la costa (Blanes, Lloret i Tossa). El turisme ha vingut a completar una economia ja variada. A la clientela balneària tradicional s'afegí al començament del s XX la descoberta de la Costa Brava pel turisme estranger més encara que pel nacional, i darrerament l'estiueig s'ha generalitzat

la Serralada Litoral està formada per turons de roques dures que donen l'aspecte peculiar propi de les cales de la Costa Brava, que neix a la comarca de la Selva amb les poblacions de Blanes, Lloret de Mar i Tossa de Mar.

Serralada litoral de la comarca de La Selva

La major part de la comarca, que formà part del comtat de Girona, fou de la senyoria dels poderosos vescomtes de Cabrera (castell de Montsoriu, Hostalric). El bandolerisme (segles XVI i XVII) hi tingué incidència. L'explotació del bosc (suro i rodells de castanyers), i l'activitat agropecuària i marinera (pesca, navegació de cabotatge) es complementaren des de mitjan segle XIX amb la indústria surotapera. Breda ha estat un important centre productor de ceràmica, i l'artesania de la fusta es localitza a Sant Hilari i a Osor.

El turisme i la funció residencial han adquirit en els darrers decennis una gran importància, especialment a la costa (Lloret concentra una oferta hotelera excepcional). Fonts termals. Funció balneària a Santa Coloma, Caldes de Malavella, Sant Hilari.

Suquet de peix, sípia amb patates, arròs a la cassola amb espardenyes, anques de granota, pollastre amb escamarlans, oca amb peres, peus de porc farcits, carn de perol, cabrit al forn, guatlles farcides, cargols a la llauna, galetes de Santa Coloma, jaumets de Sant Hilari, carquinyolis i pa de pessic d'Arbúcies...

Processó marítima de Santa Cristina i ball de les Almorratxes a Lloret de Mar (26 de juliol), Festa del Pelegrí de Tossa a Santa Coloma (fi de gener), Festa del Ranxo a Vidreres (Carnaval), enramades a Arbúcies (Corpus), la Sardana de l'Alcalde a la plaça Major d'Amer (16 d'agost), catifes de flors naturals i enramades (Corpus). (ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua