GERONA - GIRONA

Comarca

Cerdanya

 

 

Provincia

Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2008

18658

Capital

Sede: Puigcerdà

Dirección

Plaça del Rec, 5

Código postal

17520

Teléfono

972884884

Fax

972882283

Oficina Turismo

972140665

Web Oficial

La Alta i Baixa Cerdanya
 

Web de Interés

Tota l´informacio de la Cerdanya
 

E-mail municipio

info@cerdanya.org
 

La Cerdanya és una comarca situada al mig dels Pirineus catalans. Territori històric de Catalunya, com a conseqüència del Tractat dels Pirineus (1659) Espanya va cedir a França 33 pobles del nord cerdà. Així, el territori quedà subdividit en les comarques de l'Alta Cerdanya (que forma part de la Catalunya del Nord, és a dir, dels territoris administrats per França) i la Baixa Cerdanya (que forma part de la Catalunya del Sud, és a dir, dels territoris administrats per Espanya i la Generalitat de Catalunya), que alhora estan dividits per les províncies de Girona (11 municipis) i Lleida (6 municipis).

Oficialment s'anomena simplement Cerdanya, del llatí clàssic Ceretania (país dels ceretans o cerdans) prové el nom de Cerdanya però sovint és anomenada Baixa Cerdanya per contraposició a l'Alta Cerdanya.

Oficialment s'anomena simplement Cerdanya, del llatí clàssic Ceretania (país dels ceretans o cerdans) prové el nom de Cerdanya però sovint és anomenada Baixa Cerdanya per contraposició a l'Alta Cerdanya

La Cerdanya

la comarca està vertebrada pel riu Segre, que la drena d'est a oest. Al sud té les serralades del Cadí i del Moixeró, mentre que al nord els relleus de la Tossa Plana de Lles i el Puigpedrós la separen d'Andorra i la vall del riu d'Aravó (a l'Alta Cerdanya), respectivament.

La capital és Puigcerdà , vila fundada l'any 1117 que s'ha consolidat com el nucli urbà i comercial més important de la comarca, amb nombroses instal·lacions. L'estany de Puigcerdà va ser precisament un dels primers llocs de Catalunya i de l'Estat on es va practicar el patinatge sobre gel, esport que ha esdevingut un dels més arrelats a tota la comarca i que es practica actualment al modern Palau de Gel. L'estany és una impressionant obra d'enginyeria de la primeria del segle XIV. Construït amb l'objectiu de fer arribar l'aigua a les terres de conreu de la zona, des de fa un segle atrau l'interès de turistes i visitants per la bellesa del seu entorn.

El límit septentrional, en ple Pirineu, és una autèntica barrera muntanyosa, orientada d'oest a est, amb cims i carenes per sobre dels 2.000 metres. A la separació entre el Berguedà i la Baixa Cerdanya s'hi troba la serra prepirenenca del Cadí i Moixeró, amb roques sedimentàries com calcàries i conglomerats. El cim més elevat d'aquesta serra a la Cerdanya és la roca Punxenta o pic de Costa Cabirolera de 2.60

Les herbes medicinals d'aquesta comarca sempre han estat molt importants, ja el 1415 es fundà la Farmàcia Esteve de Llívia que funcionà fins el 1942. A Puigcerdà, la farmàcia Martí també tingué renom internacional.

El romànic de la Cerdanya està mancat de grans obres i presenta un conjunt força unitari d’ edificis de dimensions reduïdes on sobresurten alguns exemples com l’antiga canònica de Santa Maria de Talló o l’església parroquial de Sant Pere d’Alp.

El romànic de la Cerdanya està mancat de grans obres i presenta un conjunt força unitari d’ edificis de dimensions reduïdes

Patrimoni romanicc de la Cerdanya

Municipis Baixa Cerdanya de Girona:

Puigcerdà
Llívia ( en territori frances)
Urtx
Alp
Das
Urús
Guils de Cerdanya
Bolvir
Ger
Isòvol
Meranges

Municipis Baixa Cerdanya de Lleida:

Prats i Sansor
Riu de Cerdanya
la Batllia
-Bellver de Cerdanya
-Prullans
el Baridà:
-Lles de Cerdanya
-Montellà i Martinet

l'Alta Cerdanya, en Francia

Montlluís
la Cabanassa
Planès
Sant Pere dels Forcats
Eina
Sallagosa
Llo
Er
Santa Llocaia
Naüja
Osseja
Vallcebollera
la Guingueta d'Ix
Palau de Cerdanya
Bolquera
Font-romeu, Odelló i Vià
Èguet
Estavar
Targasona
Angostrina i Vilanova de les E
Dorres
Ur
Enveig
la Vall de Querol
-la Tor de Querol
-Porta
-Portè

La diversitat i bellesa paisatgística és molt evident: des dels trets purs del mediterrani fins als prats alpins de nivells culminals, tot trobant-nos amb boscos submediterranis, fagedes, boscos boreals de pi roig i els boscos de coníferes sub-alpins, amb el pi negre i l’avet. La vegetació del Parc es considera d’un interès especial, doncs les baixes temperatures, així com l’alta humitat de la zona i la seva altitud han contribuït a l’existència d’espècies que no són pròpies de l’àrea del mediterrani, sinó del nord d’Europa i de les altes muntanyes europees o alpines.

La diversitat i bellesa paisatgística és molt evident: des dels trets purs del mediterrani fins als prats alpins de nivells culminals, tot trobant-nos amb boscos submediterranis, fagedes, boscos boreals de pi roig i els boscos de coníferes sub-alpins, amb el pi negre i l’avet.

Paisatge en la Cerdanya

Ruta dels Segadors és un camí molt antic de la Cerdanya, que travessa el Cadí pel pas dels Gosolans. Ha estat seguit des de temps ancestrals per traginers, sometents, bandolers, músics i contrabandistes.

La pràctica dels esports de neu es va iniciar a la Molina l'any 1910.

El segon refugi del Pirineu català refugi de muntanya a Catalunya va ser el xalet de la Molina edificat el 1925, i que va permetre promocionar la pràctica de l'esquí.

Estacions d'esquí:
Arànser, estació d'esquí d'Aransa.
Alp, estació d'esqui de Masella.
Alp, estació d'esqui la Molina.
Lles de Cerdanya, estació d'esqui de Lles, amb el Refugi del Pradell i Refugi de Cap de Rec.
Guils de Cerdanya, estació d'esqui Guils-Fontanera.
Camps de golf:
Bolvir: Real Club de Golf.
Puigcerdà: Golf Sant Marc.
Soriguerola: Golf Fontanals.

L'excursionisme, l'escalada, l'alpinisme, ciclisme de muntanya i vol esportiu tenen grans possibilitats en tota la Baixa Cerdanya

La fauna és la típica dels Pirineus, protegida per les reserves naturals i el Parc Natural del Cadí-Moixeró. Consta d'isards, cabirols, cérvols, trencalossos

Cervol, fauna tipica de la Cerdanya

D'aquesta zona són els productes amb denominació d'origen:

Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya.
Formatge de l'Alt Urgell i la Cerdanya.
La gastronomia és la pròpia d'indrets muntanyosos, el porc i els seus derivats com la llonganissa, els bulls i el pa de fetge, les patates (anomenades trumfes) els naps de Talltendre de color negre i bolets.

Plats cuinats:
Sopa de la Cerdanya
Trinxat amb rosta
Ànec amb naps
Llapí amb cremalloles
Truites de riu a la llosa.
Confitura de Garraus o "Picaculs".

El Formatge de l'Alt Urgell i la Cerdanya gaudeix d'una Denominació d'Origen Protegida (DOP), per la qual cosa l'elaboració es troba sotmesa al reglament de la denominació

Formatge de l'Alt Urgell i la Cerdanya

El tren groc, es des de fa gairebé ja 90 anys, un veritable símbol de la regió catalana a França, trenet de viatges i molt turístic que uneix les poblacions de La Tour de Carol (1231 mts.) amb Villefranche de Conflent (724 mts.) arriba escalant fins a l'estació més alta d'Europa, Bolquère (1593 mts). Al llarg del seu periple de 63 Km. el tren color sang i or, visita 650 obres d'art com els 19 túnels i 2 ponts excepcionals (el viaducte de Séjourné i el pont suspès de Gisciard).(ftes i fotos ver links de la ficha)
 

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua