GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Colomers

Pueblo

Colomers

Municipio

Colomers / Comarcas: Baix Empordà

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

203

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. Vila, 1

Código postal

17144

Teléfono

972 768 066

Fax

972 768 212

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Colomers

Web de Interés

Cultura i turisme en Colomers

E-mail municipio

Contacte
 

La conca baixa del Ter s'obre al mar entre les Gavarres i el Montgrí. Comença després del Congost de Sant Julià de Ramis, per on el riu davalla a la plana empordanesa i acaba a les platges de Pals-l'Estartit.Colomers és al costat esquerre, a 18 Km de la seva desembocadura, edificat en un puig i s'estén a les terrasses formades pel riu i el torrent de Vilopriu.

La resclosa de Colomers, antiga resclosa del rec del Molí, forma un pantà i fou reconstruïda els anys setanta. El rec del Molí, que té la captació d'aigua en aquest lloc, permet la xarxa de regadius de la plana de la riba esquerra del curs inferior del Ter, fins a la mar, i mou, també, des d'antic, diversos molins fariners en el seu recorregut.

Colomers és al costat esquerre, a 18 Km de la seva desembocadura, edificat en un puig i s'estén a les terrasses formades pel riu i el torrent de Vilopriu.

Colomers, un paisatge

El barri més antic, vora l'església, és un conjunt arquitectònic interessant, amb vestigis de les muralles i els edificis dels segles XVI-XVIII. Els carrers estrets, costeruts i tortuosos conservaven el vell empedrat de rierals, lamentablement destruït en fer els condicionaments de sanejament.

La població s'estengué ja als segles XVII i XVIII, vers migdia i ponent; al nord-oest hi ha el Raval, amb masies grans, i més modernament es construïren cases al llarg de la carretera de Torroella de Montgrí, on ha sorgit algun modest hostal. Dins el nucli antic hom pot trobar nombroses cases deshabitades, algunes de les quals han estat comprades i restaurades per a segona residència.


Llocs d´interès:

Pont ruta cicloturística sobre el Ter (2003)
Arquitectura civil

La Resclosa (s. XV-XVI)
Arquitectura civil

La Presa (1975)
Arquitectura civil

Façanes del nucli antic (s. XI - XVI)
Conjunt arquitectònic

Església de Santa Maria
Temple religiós

Cementiri (1926)
Conjunt arquitectònic

Capella de Sant Llenç
Temple religiós

Can Quintana
Conjunt arquitectònic

Calçada romana (s. II)
Via pública

Abadia - Castell
Conjunt arquitectònic

L’església de Colomers, consagrada a Santa Maria, és d’estil romànic i ha estat restaurada en diferents campanyes.

Santa Maria de Colomers

L’església de Colomers, consagrada a Santa Maria, és d’estil romànic i ha estat restaurada en diferents campanyes. Com en molts altres temples de la comarca, s’hi van fer unes obres de fortificació (probablement als segles XVI i XVII) fruit de les quals són la poderosa torre de defensa ubicada a l’absis semicircular i el matacà de la façana sud.

L’edifici on es troba la Casa de la Vila és conegut popularment com «el castell», nom que fa evident l’origen de la construcció. El conjunt del nucli de Colomers conserva altres edificis nobles, amb façanes i detalls arquitectònics que ens acompanyaran durant la nostra visita.

FESTES DE cOLOMERS:

Gener
Sant Sebastià: Festa petita del poble (dia 20), amb el tradicional encantament (subhasta) dels pans, que se celebra el cap de setmana anterior o posterior al 20 de gener

Febrer
El Ball de la gitana: El dimarts de carnaval anteriorment la gent recorria el poble cantant i ballant El ball de la gitana, i recollint ous i botifarres amb els quals feia una gran truitada. Actualment, tot i que aquesta tradició ha desaparegut, durant els últims anys, coincidint amb l'inaguració del Centre cívic, la Comissió de festes organitza un dinar durant el cap de setmana de carnaval.

Juliol
Estiu a la Fresca: Durant els dissabtes del mes de Juliol l'Ajuntament organitza un conjunt d'actes culturals (cinema al carrer, cant, teatre, etc..) de forma gratuïta.

Setembre
Sant Llenç: Festa major del poble (dia 12), que se celebra el primer cap de setmana del mes de setembre

A la part lleugerament accidentada hi ha pinedes i en els conreus de secà resten encara algunes oliveres i algunes vinyes i s'hi planten cereals, principalment. A la vora del riu hi ha pollancredes, que s'exploten, i una zona de regadiu, que hom dedica al blat de moro i al farratge, amb un sector reduït d'horta. Dins l'activitat ramadera cal esmentar la cria de bestiar oví i porcí. Els agricultors de Colomers fan cap al mercat de Girona i també al de Torroella de Montgrí. (ftes i fotos ver links de la ficha)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua