GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Colera

Pueblo

Colera

Municipio

Colera / Comarcas: Alt Empordà

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

578

 

Ayuntamiento

Dirección

c/ Labrun, 34

Código postal

17496

Teléfono

972 389 050

Fax

972 389 283

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Colera

Web de Interés

Dades e informaciò de Colera

E-mail municipio

smcolera@ddgi.cat
 

El terme municipal de Colera, de 23,95 km², es troba a la costa septentrional de la comarca, a l'extrem de llevant de la serra de l'Albera, on aquesta serralada pirinenca pren contacte amb la mar. Comprèn els vessants orientals de la serra de la Balmeta, que fa de límit amb el terme veí de Rabós d'Empordà, dins el qual es troben les ruïnes del monestir medieval de Sant Quirc de Colera, en una vall a ponent d'aquesta serra

El primer document conegut on apareix el topònim "COLERA" és l'acta de consagració de l'Església de Sant Quirze l'any 935, "Vallen quam vocant Colera". En els lliurament d'uns alous fets pel Comte Guspert d'Empúries al cenobi de Sant Quirze, any 931, la vall de Colera és anomenada "Valle de Collera".

El topònim Colera, prové, possiblement del llatí COLLIS, Coll, turó. El dia 4 de febrer de 1769, Isidre Ferran Sangenís, pagès de Garriguella, i els seu dos germana Ramon i Josep Sangenis envià una sol·licitud al Rei Carles III per a la fundació de la nova vila de Colera de 50 cases amb els corresponent veïns, en terrenys de la seva propietats. El 4 de juliol de 1770, arriba l'autorització del Rei per a la constitució d'un nou poble que es dirà San Miguel de Colera.

El poble de Colera es troba a 10 m d'altitud, prop de la mar, a l'esquerra de la riera de Molinars. L'emplaçament actual és recent, com en altres llocs de la costa: no fou fins a la desaparició de la pirateria, a mitjan segle XVIII, que els pobladors de la muntanya (esparsos) s'anaren desplaçant vers la costa, però encara procuraren de no ser vistos des del mar (de fet, el poble és "amagat" per un petit pujol).

L'antiga església parroquial de Sant Miquel de Colera es troba en un replà al vessant oriental de la serra de la Balmeta, prop de la carena, uns 4 km a ponent del poble.

És una església romànica dels segles XII-XIII, d'una nau i absis semicircular. La portalada té quatre arcs de mig punt en degradació (resta la llinda però el timpà ha desaparegut). El campanar és de cadireta. És un exemplar notable per la unitat d'estil.

El poble de Colera es troba a 10 m d'altitud, prop de la mar, a l'esquerra de la riera de Molinars. L'emplaçament actual és recent, com en altres llocs de la costa: no fou fins a la desaparició de la pirateria, a mitjan segle XVIII, que els pobladors de la muntanya (esparsos) s'anaren desplaçant vers la costa

Municipi de Colera

Llocs d´interès:

Veta Blanca Paratge La Rovellada
Paratge natural

Pont del Ferrocarril
Construcció d'obra civil

Molinars
Construcció d'interès històric

L'Arbre de la Plaça
Arbre Centenari

Ermita de Sant Miquel
Temple religiós

Els canons
Conjunt d'interès històric

Dòlmens de Puig d'Esquers
Monuments històrics

Art Parc
Conjunt escultòric

La festa major de Colera té lloc per la diada de Sant Miquel, el 29 de setembre, que inclou diversos actes culturals i esportius. Coincidint amb la festa major hom organitza un concorregut aplec sardanista. Pel maig, el diumenge pròxim al 8, es fa la festa petita de Sant Miquel. A l'església vella de Sant Miquel de Colera es fa la festa de l'ermita pels volts de la primera quinzena de maig.(ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua