GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Cistella

Pueblo

Cistella

Municipio

Cistella / Comarcas: Alt Empordà

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

243

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. Major, 4

Código postal

17741

Teléfono

972 547 093

Fax

972 547 093

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Cistella

Web de Interés

historia i patrimoni de Cistella

E-mail municipio

cistella@ddgi.cat
 

Cistella forma part de la comarca de l'Alt Empordà, província de Girona. El terme municipal té una extensió de 26 km2 i 130 m. d'altitud.

Els límits del terme municipal són al nord amb Terrades i Llers, a l'est amb Avinyonet de Puigventòs, al sud amb Lladó i a l'oest amb Albanyà. Té agregats els nuclis de La Mare de Déu de Vida, La Ribera de les Planes, Sant Baldiri i Vilarig.

Representació de l'escut de Cistella, Girona, Espanya. Escut caironat: d'atzur, una cistella d'or. Per timbre una corona mural de poble.

Escut de Cistella (por Xavigivax)

El punt més elevat del terme es troba al nord, a la serra de Sant Baldiri (480 m), que, amb la serra del Mas Gironella, limita també amb Terrades. Per la serra de l'Estela (amb altituds màximes superiors als 400 m) i als seus estreps hi ha la separació amb el municipi de Cabanelles, a l'W, i Lledó d'Empordà, al SW.

El poble de Cistella és cap d'aquest terme, el qual inclou també el poble de Vilarig i nombroses masies disseminades.

El poble de Cistella (130 m d'altitud), en terreny més aviat planer, a l'esquerra de la riera del mateix nom, forma un nucli agrupat amb carrerons estrets, que ha conservat, amb reformes poc acusades, l'aspecte que devia tenir al segle XVIII, sobretot als carrers que van des de l'església vers el N, fins a la capella de Sant Sebastià.

Cistella està conformat per cases velles i molt antigues agrupades al voltant d’una destacada església romànica.

Carrer i esglesia de Cistella

Llocs d´interès:

Santuari de Nostra Senyora de Vida
Temple religiós

La Font de la Plaça
Arquitectura civil

Església de Santa Maria
Edifici d'obra civil

Església de Sant Martí
Temple religiós

El poble de Vilaritg
Conjunt arquitectònic

Les cases, dels segles XVI al XVIII, són de dues o tres plantes, amb voltes a la planta baixa i golfes o graner, sovint, a la superior. Les llindes de pedra de les obertures solen ser datades. És interessant la plaça de l'Església, en forma de petit passeig arbrat que s'aparta quelcom de les solucions donades als espais urbans dels pobles rurals.

A Cistella hi ha nombroses masies disseminades arreu del terme, edificis sovint de considerables dimensions, generalment dels segles XVII-XVIII, amb llurs dependències i coberts. N'hi trobem moltes d'abandonades, sobretot al sector boscós de ponent, on hi ha el gran escampall de masos del veïnat de la Mare de Déu de Vida.

Encima de un altonazo, a un kilómetro escaso de Cistella, hay el Santuario de la Mare de Déu de Vida, que fue construido en el año 1429 en honor a Sant Miguel. En el siglo XVII el santuario fue reformado completamente. Del edificio original sólo queda el ábside.

Santuari de la Mare de Deu de la Vida

Cistella és verge, un racó on el temps passa lentament i on no hauríem de tocar res perquè tot està el seu lloc. Poques extensions pel conreu i grans boscos de pins o alzines. Els camps llaurats tenen els colors groguencs on el blat es mou al ritme del vent de Tramuntana, que s'emporta i protegeix Cistella de tota impuresa dibuixant el cel més blau que pot oferir l'Empordà

El poble celebra la festa de Sant Pere el dissabte pròxim al 29 de juny, i la festa major del Pilar el dia 12 d'octubre. La gent de Cistella acut el segon dissabte de maig a l'aplec de la Mare de Déu del Mont, al terme d'Albanyà, on també es dirigeix en caminada el primer diumenge d'agost(ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua