GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Celra

Pueblo

Celrà

Municipio

Celrà / Comarcas: Gironès

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2008

4329

 

Ayuntamiento

Dirección

Ctra. de Juià, 48

Código postal

17460

Teléfono

972 49 20 01

Fax

972 49 27 88

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Celra

Web de Interés

Informacio general de Celrà

E-mail municipio

ajuntament@celra.cat
 

El municipi de Celrà, situat a la dreta del Ter, s'estén al N per la plana regada per la sèquia d'en Vinyals, que enllaça amb el pla de Bordils, i al S i a l'W per la zona muntanyosa de les serres de Tramont i de Sant Miquel, darrers contraforts de les Gavarres, que són limitats per la dreta pel congost del Ter.

Celra: La Fàbrica Pagans va néixer el 15 de desembre de 1902 amb la constitució de la societat mercantil col·lectiva Brillas i Pagans, propietat de Pere Pagans i Lladó i de Josep Brillas i Martí. Va començar sent una petita fàbrica per a l’elaboració i venda d’extractes tànics per adobar pells.

La Fabrica de Celrà

A part del cap de municipi, Celrà, hi ha els veïnats de Palagret, el Mas Verai, el Mas Castell, el Mas Pedró, el Mas Serra, el Mas Valls, el Mas Blanc, les ruïnes del castell de Mabarrera i les de la capella de Sant Miquel.

Llocs d´interès:

ESGLÉSIA DE ST. FELIU
CAN CORS
L'HOSPITAL
L'ATENEU
CASTELL DE CELRÀ
CASTELL DE BARBAVELLA
CASTELL DE PALAGRET
LA FABRICA

La Fàbrica Pagans va néixer el 15 de desembre de 1902 amb la constitució de la societat mercantil col·lectiva Brillas i Pagans, propietat de Pere Pagans i Lladó i de Josep Brillas i Martí. Va començar sent una petita fàbrica per a l’elaboració i venda d’extractes tànics per adobar pells.

El conjunt d’edificis que formaven l’antiga Fàbrica Pagans són un bon exemple de l’arquitectura industrial modernista de finals del s. XIX i principis del XX. L’element principal de construcció és el totxo massís i l’aglomerant utilitzat, el morter de calç. Les diferents posicions dels totxos, els elements ornamentals de les diferents façanes, els ampits de les finestres acabats amb rajoles vidrades, les xemeneies i els pinacles que coronen els edificis donen una gran riquesa estilística a tot el conjunt. Tots els edificis tenen una estructura formada per parets de càrrega i bigues metàl·liques.

Planol de La Fabrica Pagans

L'economia de Celrà gira entorn a l'important polígon industrial que hi ha, destinat sobretot a empreses del sector químic tant importants com Laboratoris Esteve Química o Protein. Tot i això, també hi ha empreses d'altres sectors com la logística o el tractament de residus.

Els equipaments bàsics són constituïts per un col·legi públic i una piscina municipal a l'aire lliure. El 1990 s'ha creat l'associació Celrà 57 per a potenciar les activitats culturals i recreatives de la vila.

Les festes principals són la festa major de l'1 de maig, i la festa petita, que s'escau el 17 de juliol.(ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua