GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Cellera de Ter

Pueblo

La Cellera de Ter

Municipio

Cellera de Ter / Comarcas: Selva

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

2162

 

Ayuntamiento

Dirección

Av.Montserrat, 20

Código postal

17165

Teléfono

972 421 902

Fax

972 421 401

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Cellera de Ter

Web de Interés

Descripcio i Llocs d´interès de La Cellera de Ter

E-mail municipio

cellera@ddgi.cat
 

El poble es troba a 166 m. sobre el nivell del mar i dista 19 km. De Girona, seu del bisbat, 12 km de Santa Coloma de Farners, el partit judicial i cap de comarca, 30 km d'Olot, 50 km Vic i 102 km de Barcelona, que són les vies tradicionals de la població.

El nucli urbà està situat al centre de la vall, al peu de la muntanya de Puigdefrou (843 mts. d'alçada) que, amb la seva silueta inconfusible, és l'accident geogràfic més representatiu del poble. Darrera la muntanya hi trobem el vell Plantadís, a migjorn hi trobem el Pladavall i cap al Nord, el Plademunt i el Pasteral.

El terme municipal de la Cellera de Ter (antigament denominada la Cellera d'Anglès) té una extensió de 14,63 km² entre la muntanya de Sant Gregori (1 088 m) al SW, el Ter (límit septentrional i oriental amb el terme d'Amer) i la riera d'Osor, ja al curs final, que el separa del terme d'Anglès.

Mapa de La Cellera de Ter

Cal que parem atenció en aquest indret perquè és el lloc més conegut del municipi; aquí, el Ter, després de travessar les Guilleries i el Collsacabra i d'omplir els pantans de Sau, de Susqueda i del Pasteral, s'amanseix tot obrint-se a les planes de les comarques gironines

El testimoni més antic del pas de l’home paleolític per aquesta vall correspon a la troballa d’unes eines fetes amb rierencs al camí de Plantadís, prop del poble, 100.000 anys enrere. La cova del Pasteral a la part baixa de la muntanya de Canet ha aportat valuosa informació d’una població neolítica de fa uns 5.000 anys. El dolmen de Colldegria, la Balma de Montglós, els poblats ibèrics, més tard romanitzats, dels voltants i les restes de vil·les romanes a dintre i fora de la vall permeten la continuïtat dels primers pobladors.

Llocs d´interès:

El nucli antic
La plaça de la Vila
La plaça de l’església
L’església parroquial
El carrer Figaric
Travessera de l’església
El carrer d’Amer
El carrer d’Amunt
El Torrent de Sales
La Canal
Can Sabenc
La Casa de la Vila
El PladavallEl Pladamunt
El Colldegria i la muntanya de Canet
El Plantadís
Sant Pelegrí
Ermita de Santa Margarida
Sant Benet de Palerm
Ermita de Sants Just i Pastor
El Pasteral
Les Fonts
El Parc de Can Roca
Les Voreres del Ter
Sant Gregori del Turonal
Puigdefrou

ESGLÈSIA DE SANTA MARIA DE SALES DE LA CELLERA: L'edifici és d'estructura gòtica i la façana és barroca, molt senzilla

Esglesia de La Cellera de Ter

Tant al Ter com a la riera, la fauna és comuna a la Comarcas: el barb, la bagra, la carpa i l'anguila. En els darrers anys s'han introduït espècies noves com la truita. A les voreres i a les basses podem trobar granotes i serps d'aigua, algun escurçó, visons i tortugues. Amb sort, a la muntanya hi podrem veure algun esquirol, salamandra, mostela, teixó, gat salvatge, conill, guilla o senglar.

Les festes més importants de la Cellera són la de Sant Antoni, el 17 de gener, la de la matança del porc, el primer diumenge de març, la del Roser, documentada des del 1644, que s'escau el quart diumenge d'abril, i les festes de Setmana Santa, en què es fan les tradicionals cantades de caramelles i goigs.(ftes i fotos ver links de la ficha)
 

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua