GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Castello D´Empuries

Pueblo

Castello d´Empuries

Municipio

Castello d´Empuries / Comarcas: Alt Empordà

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

11653

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça Joc de la Pilota, 1

Código postal

17486

Teléfono

972 250 426

Fax

972 156 062

Oficina Turismo

972 15 62 33

Web Oficial

Castello D´Empuries

Web de Interés

Cultura i turisme en Castello D´Empuries

E-mail municipio

turisme@castello.cat
 

El terme municipal de Castelló d'Empúries, de 41,84 km², s'estén al sector litoral del golf de Roses, a la vall baixa de la Muga. La costa, amb una llargada de 7 km, va des de la desembocadura del Fluvià i del Rec Sirvent, al S, fins a l'antic grau de Roses, on va a parar el rec Madral, al N. Al mig de la plana al·luvial, a l'esquerra de la Muga, i enlairada en una elevació de terreny, hi ha la vila de Castelló d'Empúries, capital del comtat d'Empúries en època medieval, que substituí l'antiga ciutat d'Empúries.

Castelló d'Empúries: torre campanar de planta quadrada, d'estructura romànica, amb dos pisos inferiors llisos i tres de superiors, separats per frisos d'arcs cecs i una franja de dents de serra, amb obertures triforades d'arquet de punt rodó, però amb elements decoratius ja gòtics

Campanar de Santa Maria

Castelló d’Empúries, de 41,84 km2, va tenir el seu màxim esplendor durant l’Edat Mitjana des que, en el segle XI, els Comtes d’Empúries van instal.lar-hi la seva residència i es va convertir en capital del comtat.

D’aquesta època daten els edificis que es troben al nucli o barri monumental, que conserva el seu aspecte tradicional. En aquest nucli podem trobar algunes pervivències de l’urbanisme antic com places porxades, el carrer del Bordell, els barris artesans i el Call, entre els carrers de St. Pere més Baix i de les Peixateries Velles, que actualment només conserva el seu traçat urbanístic.

La vila bastida damunt el Puig Salner (on hi ha el primitiu nucli alt-medieval emmurallat), s'estengué pels quatre turons o puigs pròxims dits de la Cavalleria, de l'Era Mala, del Mercadal i de la Muga.

La plaça del homes, Castelló d'Empúries: A la dreta, la Casa del Consell municipal de Castelló o Llotja del Mar medieval. Actualment és la seu de l'Ajuntament. Conserva l'estructura de finals del segle XIV, amb reformes del segle XVIII.

La plaça dels homes

Els noms vells de carrers i places són significatius dels antics edificis i activitats (carrers de la Llana, del Lli, de la Sabateria Vella, de la Paraireria Vella, de la Paraireria Nova, de la Fusteria, de la Peixateria Vella, del Bordell, dels Predicadors, etc. i places com les de l'Oli, del Vi, etc.).

La urbanització del Castelló medieval era força desordenada, amb carrers estrets, irregulars i costeruts i conserven l'estructura —modificada— dels antics porxos.
Resten relativament pocs monuments dels molts que posseí a l'època medieval

Castelló d'Empúries: El monument més important és la gran església de Santa Maria de Castelló, gòtica, existent ja el 1007, renovada i consagrada de nou el 1064, i reconstruïda al segle XIV.

Basilica Santa Maria

El monument més important és la gran església de Santa Maria de Castelló, gòtica, existent ja el 1007, renovada i consagrada de nou el 1064, i reconstruïda al segle XIV. Dels elements anteriors al gòtic, el més important és la torre campanar de planta quadrada, d'estructura romànica, amb dos pisos inferiors llisos i tres de superiors, separats per frisos d'arcs cecs i una franja de dents de serra, amb obertures triforades d'arquet de punt rodó, però amb elements decoratius ja gòtics (obra probablement del segle XIII).

Patrimoni:

•Basílica de Santa Maria
•Portal de la Gallarda
•La Casa Gran
•Llotja o Antiga Casa de la Vila
•Palau dels Comtes
•Convent de Sant Agustí
•Convent de Santa Clara
•Pont Vell
•El Rentador
•La Torre Carlina
•El Call Jueu
•La Cúria i la Presó
•Ecomuseu-Farinera
•Museu de la Catedral
•Museu Cúria Presó

Castelló d'Empúries: la gran portalada de marbre blanc, obra d'Antoni Antigó, formada per sis grans arquivoltes en degradació decorades amb motius vegetals en relleu, formant unes fornícules on hi ha col·locades les estàtues dels dotze apòstols, de mida natural, algunes ben conservade

Detall portada Basilica Santa Maria

Menció apart mereix el Festival “Terra de Trobadors”, que rememora els temps esplendorosos del Castelló comtal, tant en la vessant popular (mercat medieval, cercavila, etc.), com cultural (conferències, concerts de música trobadoresca, etc.) i permet que el visitant viatgi en el temps i pugui endinsar-se en l’època medieval.

Durant la festa, la vila ofereix l’oportunitat de reviure algunes sensacions que podia tenir un visitant forà, en el mercat de la capital del comtat d’Empúries.

El disseny exclusiu i únic de la xarxa de canals navegables i l'estructura de la Marina Residencial d’Empuriabrava, envoltada d'un paratge natural protegit com és el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, converteix el municipi en una destinació molt atractiva per a ser descoberta racó a racó.

EMPURIABRAVA:marina residencial, situada a dos quilòmetres en línia recta de la vila comtal, és un dels enclaus turístics més extensos i originals del Mediterrani.

Empuriabrava va ser construïda l’any 1967. La seva originalitat radica en l’estructura urbanística, basada en una xarxa de canals navegables en forma de quadrícula que la travessen i que sumen més de trenta quilòmetres de longitud.

El municipi comprèn, a part la vila de Castelló d'Empúries, cap de municipi, el nucli d'Empuriabrava i els veïnats de Can Savarrés i del Masnou. (ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua