GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Brunyola

Pueblo

Brunyola

Municipio

Brunyola / Comarcas: Selva

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

363

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. Brunyola, 5

Código postal

17441

Teléfono

972 423 214

Fax

972 423 214

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Brunyola

Web de Interés

Dades e informaciò de Brunyola

E-mail municipio

ajuntament@brunyola.cat
 

El municipi de Brunyola està situat al nord-est de la comarca, al límit amb la del Gironès, drenat per l'Onyar, al nord de la capital de la comarca. Brunyola té abundants Pinedes, castanyedes i alzinars. Ocupa una superfície de 36,61 km quadrats.

Limita al nord amb els municipis de Bescanó i Anglès, a ponent amb el d'Osor, al sud amb el de Santa Coloma de Farners i a llevant amb el de Vilobí d'Onyar. Travessa el terme de sud a nord la carretera de Santa Coloma a Olot, de la qual surt un brancal cap al poble de Brunyola, que amb el de Sant Martí Sapresa forma actualment l'entitat municipal (fins el 1910 en formà part el poble de Sant Dalmai, avui de Vilobí, i del castell de Brunyola havia depès el de Salitja, avui també de Vilobí). El municipi comprèn el poble de Brunyola i el nucli de Sant Martí Sapresa, a més d'una quantitat de masies i cases disperses, comunicades per nombrosos camins de bosc.

l petit poble de Brunyola neix al voltant de l'antic castell de Brunyola. Dins el conjunt fortificat s'alça la parròquia de Sant Fruitós de Brunyola, que aprofita com a campanar una de les torres del castell

Sant Fruitos de Brunyola

El petit poble de Brunyola neix al voltant de l'antic castell de Brunyola. Dins el conjunt fortificat s'alça la parròquia de Sant Fruitós de Brunyola, que aprofita com a campanar una de les torres del castell; aquesta, amb dues làpides antigues encastades a la façana, fou refeta al segle XVI, i té annex el solar del cementiri.

El castell de Brunyola era un gran edifici rectangular amb torres cilíndriques als extrems. Se'n conserven tres (la suprimida correspon al cementiri esmentat).

Llocs d´interès:

Esglèsia parroquial de Sant Martí Sapresa
Església de Sant Fruitós de Brunyola
Ermita de Sant Romà
Ermita de la Mare de Déu de
Castell de Brunyola

Brunyola acull la fira de l’avellana de la Selva des de l’any 1995. Tot i que la protagonista és l’avellana en un intent de donar suport als productos de la zona, la fira també compta amb propostes més lúdiques destinades al públic en general com el concert Avellana Jove, la caminada popular per la ruta dels avellaners, un mercat de productes artesanals i naturals, exposicions de maquinària agrícola, sardanes, havaneres,...

runyola acull la fira de l’avellana de la Selva des de l’any 1995. Tot i que la protagonista és l’avellana en un intent de donar suport als productos de la zona, l

Fira de l´Avellana en Brunyola

L'avellaner, els farratges i cereals són els conreus més importants del secà. A regadiu s'hi troben patates i hortalisses. La ramaderia bovina i porcina complementa l'economia del municipi. Una carretera local l'uneix a la C-152 i a Santa Coloma de Farners.

Entre les festes destaquen les tradicionals de Nadal, amb una representació del pessebre entorn del castell després de la missa del gall, i la festa major de Sant Fruitós, patró de la localitat, el 21 de gener, relacionada amb les activitats del camp, que se celebra amb balls, jocs diversos i el popular campionat de botifarra; coincidint amb l'arribada de la primavera, el poble celebra la festa del Roser, el Dilluns de Pasqua, que atreu gent de tota la comarca.(ftes i fotos ver links de la ficha)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua