GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Boadella d´Emporda

Pueblo

Boadella D´Emporda

Municipio

Boadella D´Emporda / Comarcas: Alt Empordà

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

233

 

Ayuntamiento

Dirección

c/Nou, 2

Código postal

17723

Teléfono

972 569 211

Fax

972 569 211

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Boadella D´Emporda

Web de Interés

Cultura i turisme en Boadella d´Emporda

E-mail municipio

aj.boadella@terra.es
 

El terme municipal de Boadella d'Empordà, de 10,73 km², s'estén a la vall mitjana de la Muga, riu que el travessa de NW a SE, i discorre en gran part encaixat entre els vessants de les serres que formen part dels últims contraforts pirinencs que limiten la plana empordanesa: al N es destaca la serra dels Tramonts i a migdia la dels Eixarts, les carenes de les quals formen la divisòria amb els termes veïns de Biure i de Terrades; al SE limita amb el de Llers i Pont de Molins i al NW amb el de Darnius. El formen el poble de Boadella, cap de municipi, i el de les Escaules.

Boadella és el cap de terme, situat a la riba dreta del riu la Muga, i a 89 m. d´altitud. Les Escaules es troba a 3´3 km. Muga avall i també a la dreta d´aquest riu. El municipi ocupa una petita vall regada pel riu Muga en el seu curs mitjà, abans d´entrar en contacte amb la plana empordanesa.

El nucli històric de Boadella forma un conjunt de carrers i cases al costat de l´església parroquial de Santa Cecília i el castell dels antics senyors de Vilamarí. El poble es formà entre els segles XI i XII coincidint amb l´edificació del castell ( documentat l´any 1121 ). Cap els segles XIII-XIV el nucli urbà fou encerclat per una muralla i tancat amb un únic portal. Aquest portal ocupava l´inici de l´actual carrer del Portal que puja fins la plaça major. Actualment no es conserva car fou derruït l´any 1915.

El formen el poble de Boadella, cap de municipi, i el de les Escaules.

Nucli de Boadella

Tot el sector de la plaça major, carreró de l´Església i carrer de la Processó té un aire medieval, instigador i antic.

L'església de Santa Cecília de Boadella, d'una nau i capelles laterals, i absis semicircular a l'interior i irregular externament, no sembla anterior als segles XVI-XVII. Sembla que a l'entorn del castell hi hagué un recinte de muralla (en resta algun fragment), i dins el poble es conserven algunes cases dels segles XVI-XVIII amb portals adovellats i interessants ràfecs de teulada decorats.

El castell es troba a la banda occidental del poble, i és un gran casal gòtic format per tres cossos o ales que amb un mur que els uneix per llevant encerclen un pati rectangular. Habitat fins als nostres dies, ha sofert modificacions però conserva encara alguns elements gòtics interessants

El riu Muga travessa el terme municipal de NW a SE. Un altre curs fluvial de certa importància és el torrent de la Caula. Aquest torrent, a uns 500 m. a llevant del poble de les Escaules, forma un saltant d´aigua de 30 m. d´alçada. Hi ha altres torrents de curs irregular, com el córrec del Mas Serra, el del Noguer, dels Arbres i córrec Fondo

Embalse construido en los años 60 para la producción de energía, proporcionando agua a Figueres y a los regantes de la plana. Actualmente, se ha convertido también en un punto de confluencia para la práctica de deportes náuticos y como zona de recreo, excursionismo y BTT

Embalse de Boadella

Visitar en Boadella i les Escaules:

Riu la Muga al pas per Boadella i les Escaules.
Nucli històric de Boadella
Nucli històric de les Escaules
Castell - Palau de Boadella del segle XII i reconstruït el segle XV.
Església de Santa Cecília, documentada el segle XIV (Boadella)
Passeig del Ginebre i la Societat (Boadella)
Placeta de l'Oli i passeig del Cordó, paratge natural (Boadella)
Pou del glaç del mas Bartolí ( s.XVIII ) (Boadella)
Les Deus (Boadella)
Molí de les Puces, del segle IX o X. No és clar si era un molí o uns banys.´Té una forma estranya,a semblant a una naveta menorquina. (Les Escaules)
Cova de les Encantades (Les Escaules)
Salt de la Caula, de 30 metres.
Coves naturals. Habitades en temps prehistòrics, s'hi han trobat restes de 60.000 anys d'antiguitat. N'hi ha algunes exposades al Museu Arqueològic de Sant Pere de Galligans de Girona. Les restes trobades van del Paleolític Inferior a l´Edat de Bronze (Les Escaules).
Pou del glaç de les Escaules. En molt bon estat
Castell de les Escaules. Del segle XIV, és un dels onze castells de Llers
Església de Sant Martí. Del segle XVIII (Les Escaules)
Embassament de Boadella

El nucli antic de les Escaules s'estén de llevant a ponent pel carrer d'Amunt, i el conjunt manté un caràcter molt tradicional (són nombroses les cases dels segles XVII-XVIII). L'actual església parroquial de Sant Martí de les Escaules fou bastida al segle XVIII dins el nucli; és d'una nau, amb absis poligonal i portalada rectangular (amb la data de 1785); el campanar és de base quadrada i cos superior octagonal. La població fou fortificada: al carrer d'Amunt s'obria un portal d'accés. Conta amb 95 habitants al 2008

Els carrers de Les Escaules, estrets i costeruts, presenten un aire rústic i antic. La plaça major s´obre en el centre del poble i forma una mena de mirador damunt una petita plana coberta d´oliveres i ametllers. En aquesta plaça hi ha l´edifici de la Societat la Unió Escaulenca on s´hi celebren diferents festes i actes culturals al llarg de l´any. L´anomenat carrer d´Amunt s´enfila per la pendent de la muntanya i és el més llarg del poble. Les cases ben restaurades, amb eixides, balcons i badius, amb flors a peu de llindar, es miren l´altiva torre del castell, mig amagada per les espesses pinedes.

El castell de les Escaules ocupa un cim rocós d'un turó de 235 metres que s'enlaira al sud-oest del poble. La fortalesa presenta una planta esquemàtica en que la torre cilíndrica és envoltada per un recinte murat.

Castell de Boadella i Les Escaules

El castell de les Escaules ocupa un cim rocós d'un turó de 235 metres que s'enlaira al sud-oest del poble. La fortalesa presenta una planta esquemàtica en que la torre cilíndrica és envoltada per un recinte murat. Des d'allí es veu una esplèndida imatge amb el poble de Les Escaules en primer terme, i els conreus i les muntanyes cobertes de pinedes al fons.(ftes i fotos ver links de la ficha)
 

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua