GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Beuda

Pueblo

Beuda

Municipio

Beuda / Comarcas: Garrotxa

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

158

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça Major, 4

Código postal

17850

Teléfono

972.590.534

Fax

972.591.284

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Beuda

Web de Interés

Informacio general de Beuda

E-mail municipio

beuda@ddgi.es
 

El municipi de Beuda, de 35,74 km², s'estén als vessants meridionals de la serra de la Mare de Déu del Mont fins a la vall del Fluvià, prop de la vila de Besalú.

Església romànica del segle XI. Destaca la severitat de la façana amb la porta formada per tres arcs en degradació; en el central hi ha dues columnes adornades amb els seus corresponents capitells.

Sant Feliu de Beuda

El terme és muntanyós i solcat de nord a sud per diverses rieres, com la riera del Clot de l'Espinau o dels Molins, la del Salt de Palera, la del Segueró i la riera de Capellada, aquesta darrera seguida per la carretera que uneix el poble de Beuda amb Besalú, on enllaça amb la comarcal que va d'Olot a Roses per Besalú.

Termeneja al N amb el municipi de Bassegoda, a l'E amb els de Maià de Montcal i Cabanelles (ja a l'Empordà), al S amb Sant Ferriol i Besalú i a l'W amb Sales de Llierca i Sant Ferriol. És un municipi essencialment rural, format pel poble de Beuda i els agregats de Lligordà, Palera i Segueró.

Poble d'origen romànic el qual conserva valuosos castells, cases pairals i monestirs que el fan digne d'ésser visitat.

Aquesta història romànica va acompanyada de dos elements importants: El primer és la seva natura tan ben conservada, on destaquen una fauna i flora que encisen harmònicament els seus paisatges. El segon és la integració perfecta i natural del seu medi ambient amb tota aquesta arquitectura religiosa i medieval, que omple d'orgull els habitants d'aquest municipi, bàsicament constituït per masies disperses

El patrimoni arquitectònic romànic de Beuda és molt ric i compta amb algunes de les obres més destacables del romànic de les comarques gironines.

Patrimoni de Beuda

Llocs d´interès:

-Església de Sant Feliu. Romànica. Segle XI.
-Monestir del Sant Sepulcre de Palera. Romànic del segle XI, d'un antic priorat benedictí, de tres naus, la central amb volta de canó i les laterals amb voltes de quart de cercle. Campanar de cadireta.
-Església de Sant Pere de Lligordà. Romànica. Segle XII.
-Església de Santa Maria de Palera. Segle XII.
-Església de Santa Llúcia de Beuda.
-Església de Santa Maria de Segueró. Segle XI, té una talla d'alabastre policromat de la Mare de Déu del segle XIV.
-Masia del Noguer de Segueró. Segle XVIII, amb la façana plena d'esgrafiats.
-El Castellot de Beuda

Monestir del Sant Sepulcre de Palera. Romànic del segle XI, d'un antic priorat benedictí, de tres naus, la central amb volta de canó i les laterals amb voltes de quart de cercle.

Monestir del Sant Sepulcre de Palera

La festa major de Beuda s'escau el primer diumenge d'agost en honor a sant Feliu i la festa petita per Sant Sebastià, el 20 de gener. Mossèn Cinto Verdaguer en el seu llibre Excursions i Viatgesdeclara que fou a Beuda on es cantaren per primera vegada les populars caramelles.

Moltes cases del poble han estat abandonades per manca de confort i s'ha creat un nou veïnat al sud del terme, prop de Besalú (ftes i fotos ver links de la ficha)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua