GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Banyoles

Pueblo

Banyoles

Municipio

Banyoles / Comarcas: Pla de l'Estany

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2008

17917

 

Ayuntamiento

Dirección

Passeig Darder, pesquera núm. 10

Código postal

17820

Teléfono

972 57 00 50

Fax

972 57 49 17

Oficina Turismo

972 58 34 70

Web Oficial

Banyoles

Web de Interés

Cultura i turisme en Banyoles

E-mail municipio

Adreça electrònica de l'Oficina de Turisme
 

Banyoles és la capital de la comarca del Pla de l'Estany, al centre de les comarques gironines.

L'estany que hi ha al seu terme municipal, el més gran de Catalunya, és un dels principals atractius turístics de Banyoles, així com la seva oferta d'activitats esportives i de lleure.

Banyoles és la capital de la comarca del Pla de l'Estany, al centre de les comarques gironines

Vista aerea de Banyoles

Llocs d´interès al centre històric de Banyoles:

la plaça major
santa maria dels turers
el monestir de sant esteve
la pia almoina
la llotja del tint
la muralla
carrers amb encant
les placetes
cases singulars

El Monestir de Sant Esteve es pot considerar la primera fundació monàstica benedictina de Catalunya, quan l’abat Bonitus es va establir en aquesta zona en temps del comte Odiló (801-820). Bonitus va reunir, al mateix temps, el càrrec d’abat i de senyor feudal de la vila

El Monestir de Sant Esteve es pot considerar la primera fundació monàstica benedictina de Catalunya

Monestir Sant Esteve

Santa Maria dels Turers és una església gòtica situada al nucli de la població de Banyoles, a l'Estany. És un dels primers exemples del Principat de l'arquitectura gòtica catalana.

Està documentada des de l'any 1017. L'església original va ser construïda per encàrrec de l'abat del monestir de Sant Esteve i era d'estil romànic.

L'actual façana principal, la que dóna a la placeta, és d'estil neoclàssic. La façana que dóna al carrer de l'Església és la portalada primitiva. Està formada per arcs ogivals i un timpà. Les impostes i els capitells estan decorats amb motius vegetals i animals. Al timpà hi ha unes pintures murals que són originals de la primera meitat del segle XIV. Les pintures estan bastant malmeses. Les pintures Estan dividides en tres parts, una de central i dues de laterals. A la part central s'observa l'escena de la Crucifixió de Crist, amb Joan a mà dreta amb gest dolorós; i Maria a mà esquerra, defallint, sostinguda per les dues Maries. A les parts laterals hi ha dues figures amb les palmes del martiri

Santa Maria dels Turers és una església gòtica situada al nucli de la població de Banyoles, a l'Estany

Santa Maria dels Turers

La Pia Almoina és un edifici que va ser fundat el 1307 per Guillem Reixac i altres veïns de la vila, com a institució benèfica. És obra dels segles XII al XVII; durant un temps s'utilitzà com a casa de la vila i actualment és seu del Museu Arqueològic Comarcal, de l'Arxiu Històric Comarcal de Banyoles i del Centre d'Estudis Comarcals.

Cal Moliner o Molí de les Voltes és l’únic edifici de la Plaça Major que es manté amb només una planta construïda sobre la volta.

Es tracta d’un antic molí fariner que era accionat per les aigües del rec Major. Gràcies a la restauració efectuada recentment, s’han pogut recuperar els molins i fer-los visitables

Nena tocant l'aigua: Representa una nena en actitud de tocar l'aigua de l'Estany amb la mà i vol ser un atractiu més del front d'Estany i d'aquest singular espai de promoció turística.

El Museu Darder. Espai d'interpretació de l'Estany és un equipament museístic de nova generació, amb un discurs museològic actual, centrat en la interrelació constant entre el museu i el territori i amb un component clarament naturalis

La mandíbula de Banyoles
Una de les peces més conegudes del museu és la mandíbula humana de Banyoles, descoberta pel farmacèutic banyolí Pere Alsius i Torrent, el 1887. Es una de les restes humanes més antigues de Catalunya. Els darrers estudis consideren que pertanyia a una dona d'uns 40 anys, amb les dents desgastades de mastegar cuiro i relacionable amb els neandertals d’inicis de la darrera glaciació de Wurm, dins del Paleolític mitjà. Les darreres datacions per urani-tori, obtingudes del travertí que hi havia entre les dues branques mandibulars, la situen entre el 80.000 i el 45.000 aC.

El ball de la sardana és molt arrelat a la població, i entre les cobles més antigues del país hi hagué la d'Els Juncans i posteriorment la Principal de Banyoles. Aquesta tradició, que li ha valgut el nomenament de Ciutat Pubilla de la Sardana, es fa ben manifesta durant l'aplec celebrat al mes de juliol i durant la festa major, coneguda arreu amb el nom de Festa Major de la Sardana. L'activitat sardanística és representada per l'associació Foment de la Sardana de Banyoles, de la qual depenen tres colles. A l'edifici de la Llotja del Tint, d'estil gòtic, se celebren periòdicament exposicions d'art, sobretot des de la seva remodelació els anys setanta.

El Camping El Llac ofereix un ambient tranquil i familiar, ideal pel descans i per a les activitats d'oci.

Situat a la vora de l'estany i a 15 minuts caminant de Banyoles, l'entorn convida a un gran ventall de visites turístiques. Gaudeixin d'una situació privilegiada entre mar, muntanya, volcans, pobles medievals i ciutats amb un important patrimoni cultural. Tel. / Fax: (+34) 972 570 305

L'oferta turística és formada per 914 places de càmping i 286 d'hoteleres. L'atractiu principal de turisme i estiueig de Banyoles és el seu estany, que ha estat escenari de campionats de rem i esquí aquàtic a nivell català, espanyol, europeu i mundial. Aquesta funció de turisme i estiueig vora l'estany ha substituït la del balneari de la Fontpudosa, avui enrunat, que va ser construït a mitjan segle XIX al costat de la Font Pudosa, d'aigua sulfurosa càlcica freda, i que des del segle XVIII atreia una gran concurrència de malalts.

L'Oficina de Turisme de l'Estany es troba situada en la remodelada pesquera d'en Sarquella, en el mateix front d’Estany

Tipica Pesquera de Banyoles

El Monstre de l'estany de Banyoles

L'Oficina de Turisme de l'Estany es troba situada en la remodelada pesquera d'en Sarquella, en el mateix front d’Estany, el punt d'arribada de la majoria de turistes de Banyoles. (ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua