GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Angles

Pueblo

Angles

Municipio

Angles / Comarcas: Selva

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

5446

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. de la Vila 1

Código postal

17160

Teléfono

972 42 00 58

Fax

972 42 07 07

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Angles

Web de Interés

La web turistica d´Angles

E-mail municipio

Contacte
 

El poble es troba situat en una fèrtil planària, al costat sud de la desembocadura de la Riera d’Osor al riu Ter. Les esmentades dues corrents d’aigua formen el límit septentrional. La Riera d’Osor separa el terme municipal d’Anglès del de La Cellera de Ter; antigament aquests dos pobles formaven un mateix municipi.

El municipi compta amb nombrosos camins i pistes forestals aptes per a recòrrer amb bicicleta o a peu, per paratges boscans, que menen a diverses masies i altres indrets des d’on es poden contemplar meravelloses vistes de la vall.

Follet turistic de l´ajuntament d´Angles

El nucli antic es configurà al voltant de l'antic castell dels Cabrera, de manera que l'actual Plaça Major ocupa el solar de l'antic pati d'armes del castell. Al segle XVI s'emmurallà el recinte urbà, encerclant el carrer d'Amunt (anomenat també Major) i el d'Avall, que formen la tradicional Vila Vella. De les antigues muralles es conserva un portal del segle XVI, amb arcs ogivals.

Respecte al seu patrimoni històric i arquitectònic, Anglès disposa d’un dels barris gòtics més antics i importants de Catalunya. Situat en el centre històric de la vila, presenta diversos estils arquitectònics que li atorguen una gran rellevància a nivell històric i artístic. La major part dels edificis més destacats es localitzen al carrer Major i al carrer d’Avall que, d’altra banda, és un dels més singulars de la població

punts d’interès:

1.- EL BARRI ANTIC
2.- EL CARRER D’AVALL I L’ARCADA CAN VERDAGUER
3.- EL CARRER MAJOR
4.- LA PLAÇA DE LA VILA
5.- ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT MIQUEL
6.- EL MODERNISME
7.- SANTA BÀRBARA
8.- SANT PERE SESTRONQUES
9.- SANT AMANÇ
10.- MOLÍ I MAS DE CUC
11.- CAN PLANAS
12.- MAS PERARNAU
13.- CAN BIEL
14.- PARC DE LA FONT DEL CANYO
15.- LA RIBA DEL TER
16.- EL VAPOR DE LA BURÉS
17.- LA TORRE DE LA BURÉS
18.- LES MINES DEL SANT PARE
19.- L’ALT FORN DE LA FARGA
20.- SENDERISME
21.- EL CARRILET

Dins del terme municipal d’Anglès hi han altres construccions interessants:

El mas i Molí de Cuc, del segle XV, d’estil gòtic, on poden observar-se un conjunt de vàries edificacions agrícoles situades al costat d’una típica masia senyorial.
El mas fortificat de Can Biel, construcció de planta romana a dues vertents, defensada per una torre de grans dimensions, situada al costat del riu Ter, prop la N- 141.
El mas fortificat de Can Planes, del segle XVI, situat a la zona del Pla d’Avall, en mig de camps de cultiu, actualment en plena explotació.
El mas de Perarnau, situat al peu de la muntanya de Sta. Bàrbara, a la banda esquerra de la carretera d’Osor, punt d’on arrenquen les Guilleries. Aquesta casa de pagès és de les més antigues de la comarca i se’n disposa documentació des del segle XII.

Al costat de l’arcada de Can Verdaguer trobem l’edifici noucentista (restaurat per Rafael Massó) i la masoveria de Can Cendra, amb uns magnífics esgrafiats i una bonica reixa de ferro forjat. El conjunt disposa també d’uns jardins noucentistes amb sortidors, escales amb llambordes, seients de maons, etc.

Jardins de Can Cendras a Angles

En les diverses fondes i restaurants de la població es pot degustar una molt bona gastronomia, feta amb ingredients de la zona. També es fan embotits artesans que gaudeixen de bona fama, com són, per exemple, les botifarres, les llonganisses, els paltrucs de sang i els picacristos. Els dolços més típics de la població són els modernistes i els jesuïtes.

La població celebra la festa major, les Gales Grosses, el primer diumenge de setembre. Aquest dia havia estat tradicional el ball del ciri o del boix, que celebrava el traspàs dels pabordes de la confraria de la Mare de Déu del Remei, i que com d'altres del mateix tipus era dansat amb almorratxes plenes d'aigua d'olor amb les quals cada nou paborde ruixava la seva companya, que portava un ciri en una mà i un boix a l'altra. Un mes i mig després de les Gales Grosses se celebren les Gales Petites, per la festa del Remei, el segon diumenge d'octubre, coincideixi o no aquest amb el dia de la verge del Remei, patrona de la vila.

Formen el municipi, a més de la vila d'Anglès, l'agregat de Sant Amanç i diversos veïnats com el del Cuc, el de la Farga, el de les Mines del Sant Pare, el del Pla d'Amunt i el del Pla d'Avall. També inclou el santuari de Santa Bàrbara i l'església de Sant Pere Sestronques(ftes i fotos ver links de la ficha)