GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Alp

Pueblo

Alp

Municipio

Alp / Comarcas: Cerdanya

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

1686

 

Ayuntamiento

Dirección

Av. Tossa d'Alp, 6

Código postal

17538

Teléfono

972 890 017

Fax

972 890 812

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Alp

Web de Interés

Lal Vila d´Alp, historia i patrimoni

E-mail municipio

ajuntament@alp2500.cat
 

La vila d'Alp gaudeix d'una situació estratègica a la Cerdanya, ja que es troba emplaçada a la sortida de la vall del riu d'Alp. Alp està situat a 1.159 m d'alçada i la complexa orografia del seu terreny fa que el seu terme municipal tingui grans extensions de boscos, extenses zones de pastura i, en definitiva, un paisatge incomparable.

El terme d'Alp ocupa la major part de la conca i de la vall d'Alp, drenada pel riu d'Alp, afluent per l'esquerra del Segre, que es forma prop de l'estació de la Molina, dins el terme. La conca del riu d'Alp és formada pels torrents de Malniu, de Saltèguet, de la Molina i del Sitjar, que hi conflueixen al pla de la Molina i penetren a l'engorjat de les Carboneres pel Malpàs. En aquest engorjat aflueix al riu d'Alp el torrent de Sagramorta amb les aigües que, sota Puigllançada i la Tosa d'Alp, ha recollit dels torrents Negre, de Coll de Pal i de les Setfonts.

L'única població del terme municipal és el poble d'Alp, però, a més de les estacions d'esquí de la Molina i de Masella

El poble d´Alp

L'única població del terme municipal és el poble d'Alp, però, a més de les estacions d'esquí de la Molina i de Masella, totes dues amb sengles urbanitzacions, antigament hi havia alguns altres nuclis menors, avui despoblats, com Saltèguet, Ovella, Comadovella i Sagramorta.

El terme disposa d'una bona xarxa de comunicacions. A Alp i a la Molina hi ha estacions del ferrocarril de Barcelona a Puigcerdà i a la Tor de Querol. Hi passa la carretera N-152, de Barcelona a Ribes de Freser i a Puigcerdà per la collada de Toses. Aquesta llarga collada entre els termes d'Alp i de Toses, en la qual hi ha un hostal i una estació de servei (al terme de Toses), ha estat fins fa poc el pas obligat per a arribar a la Baixa Cerdanya per carretera, venint de migdia.

Del poble d'Alp surt un camí veïnal a Puigcerdà per Escadarcs i el pont del Soler, i una carretera a les estacions d'esquí de Masella i de la Molina, que arriba fins a la collada de Toses.

L'església parroquial de Sant Pere és d'origen romànic, però molt modificada; en aquest temple, de paraments robusts, s'ha descobert un mural dibuixat a la paret nord del presbiteri, que representa sant Cristòfol. El temple va ser usat com a castell al segle XII. Alp ha estat, després de Puigcerdà, la primera població de la Baixa Cerdanya que ha tingut un creixement residencial, amb xalets i apartaments per a estiueig i residència a l'hivern per als afeccionats als esports de la neu.

La Torre de Riu, vora la riba del riu d'Alp, és una antiga torre fortificada que modernament s'ha vist convertida en castell neo-gòtic de ressons romàntics. Junt a la Torre hi ha una capella dedicada a la Divina Pastora.

Imatges nevadas en Alp. la Molina i Masella

Imatges nevadas en Alp. la Molina i Masella

Llocs d´interès:

Safareig Públic
Conjunt arquitectònic

Paratge de L'Avetà
Paratge natural

Paratge de la Font dels Ocells
Paratge natural

Paratge de la Font del Bosquet
Paratge natural

Masella
Paratge natural

La Molina
Paratge natural

Font de Sant Isidre
Arquitectura civil

Font de La Mare de Déu de la Guia
Arquitectura civil

Església de Sant Pere
Temple religiós

El riu Alp
Paratge natural

Dolmen del Pavorda
Conjunt arquitectònic

Castell de Segramorta
Conjunt arquitectònic

Castell de La Torre de Riu
Conjunt arquitectònic

Capella de la Divina Pastora
Temple religiós

la història recent d'Alp l'han marcat profundament dos fets puntuals: l'any 1922, amb l'arribada del tren a La Molina, que és quan aquesta estació d'esquí es desenvolupa definitivament per convertir-se en una de les millors d'Europa, i el 1967, quan es produeix un altre boom amb la creació de l'estació d'esquí de Masella..

La història de La Molina com a estació d'esquí es remunta, però, a uns anys abans, concretament al 1909. Dos anys més tard ja tenia lloc la primera competició oficial d'esquí, i l'any 1924 La Molina acollia els campionats de Catalunya i d'Espanya d'esquí.

Des d'aquesta data, el progrés de La Molina i Masella ha estat constant fins a consolidar-se com un gran domini esquiable ALP 2500, fruit de l'esforç i voluntat de regidors i empresaris.

Les celebracions més tradicionals són la festa major, per Sant Pere (juny), que comença a la vigília del sant i dura tres dies; el 29 es dansa el ball de solters i casats. Al juliol, els dies 29 i 30 s'organitza, des del 1985, la Mostra Gastronòmica de Cuina de la Cerdanya. Cap al 15 d'agost hom celebra la festa d'estiu.

la història recent d'Alp l'han marcat profundament dos fets puntuals: l'any 1922, amb l'arribada del tren a La Molina, que és quan aquesta estació d'esquí es desenvolupa definitivament per convertir-se en una de les millors d'Europa, i el 1967, quan es produeix un altre boom amb la creació de l'estació d'esquí de Masella..

Pistas d´esqui en Masella

Altres indrets del terme

La Torre de Riu i el monestir de Sant Esteve i Sant Hilari d'Umfred
La Molina
Masella
Els despoblats de Saltèguet, Ovella, Sagramorta i Comadovella

El terme municipal integra una petita part del Parc Natural Cadí-Moixeró i de la Reserva Nacional de Caça de la Cerdanya. Hi ha diferents refugis de muntanya com el des Pas de Roc, de la Pleta, de les Vaques, dels Ocells, i el del Medi Rural. També hi passa un itinerari de gran recorregut (GR-4).

Aquest patrimoni natural i arquitectònic, unit a l’encant rural, les jornades gastronòmiques i els jocs florals de poesia que es realitzen anualment i a les possibilitats que ofereix en esports d’hivern fan d’aquest municipi un centre de turisme de primer ordre. (ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua