GERONA - GIRONA

Datos del Pueblo

Albons

Pueblo

Albons

Municipio

Albons / Comarcas: Baix Empordà

Provincia

Gerona - Girona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

666

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça del Poble, 1

Código postal

17136

Teléfono

972.78.80.05

Fax

972.78.85.26

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Albons

Web de Interés

historia i patrimoni d´Albons

E-mail municipio

ajuntament@albons.net
 

El poble d’Albons ocupa la part més elevada d’un turó que sobresurt enmig de la plana formada per les deposicions dels antics cursos del Ter.

El poble d'Albons forma un conjunt de cases agrupades en el pujol coronat per l'església i les restes del castell medieval. Els carrers són estrets i costeruts; hi ha un reduït eixample, més modern, a migdia i a llevant, que s'estén per la part baixa del turó, fins a les vores de la carretera.

Algunes cases més modernes d´Albons s’han anat construïnt seguint la carretera de la Creu, l’antic camí d’accés al poble des de la carretera de Figueres a la Bisbal,

El poble d´Albons

Algunes cases més modernes s’han anat construïnt seguint la carretera de la Creu, l’antic camí d’accés al poble des de la carretera de Figueres a la Bisbal, hereu del vell camí de Girona, pavimentat i convertit en carretera a començament del s. XX. A la cruïlla d’ambdúes vies, senyalada per una gran creu de camins, s’alçen algunes masies construïdes en èpoques diferrents, però totes elles del s. XX

A l'espai de l'ampla Plaça Major, a ponent del castell i l'església, devien alçar-se altres construccions de la fortalesa. A ponent de la plaça hi ha l'únic vestigi de les muralles: la meitat inferior d'una torre quadrangular, espitllerada.

En el nucli antic del poble formen un conjunt notable els casals, en general grans, que tenen façanes renaixentistes: portals adovellats i finestrals amb decoració popular de temes zoomòrfics, geomètrics i florals, alguns amb dates del segle XVI.

L'església parroquial d’Albons, situada en el punt més enlairat del poble, és un edifici romànic que fou edificat en dues etapes

Parroquial d´Albons

Llocs d´interès:

Església parroquial de Sant Cugat, d'estil romànic.
Capella romànica de Sant Grau.
Castell d'Albons, d'època medieval, molt reformat.
Plaça Major
Casals del segle XVI

Albons apareix a la documentació medieval a partir del s. XII, tant si es fa referència al lloc com un alberg del comte del Rosselló (Alburnos, Alburnis i Albornis), com a l’església de Sant Cugat (Sancti Cucuphatis de Albornis). Malauradament, la seva història posterior és quasi desconeguda.

Portalada del Castell d´Albons

El castell també es cita en documents del s. XIII, quan la familia Torrent el tenia en feu pels senyors de Torroella, encara que formava part del comtat d’Empuries

Albons és un poble molt vinculat a la celebració de les seves festivitats tradicionals. La festa major d'estiu se celebra el dia de Sant Jaume (25 de juliol). Antigament aquesta festa era dedicada a sant Cugat i, com en altres indrets de Catalunya, la raó del canvi fou la coincidència d'ambdues diades. La festa major de Sant Grau es fa el cap de setmana proper al 13 d'octubre. Actualment ha esdevingut tan important o més que la festa d'estiu. Inclou un aplec a l'ermita de Sant Grau, i s'hi fa una mena de gran aperitiu popular anomenat xuca-mulla.(ftes i fotos ver links de la ficha)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua